Sunday, 23 November 2008

dan apabila aku homesick

dan apabila aku homesick...aku mula teringat tentang rumah aku..kawasan rumah aku..pemandangan kat rumah aku..udara segar kat rumah aku..bukan macam udara kat kajang ni..any simple things yang ada kat rumah..haih..dah lama sangat dah aku x balik nih..so, untuk menghilangkan sedikit kehomesickan aku nih, aku pun tulis blog.. tapi xnak letak banyak..nak letak pics banyak-banyak..so, theres nothing i have to write coz pictures can tell thousands bla..bla..bla..1st sekali...i do really2 miss my home..my nieces..my cousins..those kids..so damn. I miss them so much..




This kid called iwie (via evany) and they use to call me uwie but iwie call me owey..haha...so cute.



This is ibie (evy pronylla) and she use to call me kakak owey too..pelat.hehe..



fanny yang aku suka buli-tampal double tape kat muka dia.hahah..



My brothers yang bawah aku.. qiniq(depan) and max..




My brothers with their guitars and bla..bla..bla...



Late night BBQ with guitars and laughters..and the smokes...fog..and so cold but warm feeling. =]



Caution!!!its delicious...hik3..



Bunga depan rumah yang aku sangat suka...aku suka bawa iwie jalan-jalan kat taman bunga depan rumah..dia suka cium bau bunga.Tapi kalau aku bagi dia cium bunga tahi ayam, dia nangis. heran aku.. =p



Twilight in the evening...a scenery that u can see...and enjoy.



My favourite vanilla sky in the evening. I love them so much...




Mount kinabalu behind the clouds in the shadow of the twilight...i love watching the sunset with smiles on my face =]




What a wonderfull evening...i wish i can snap a picture in the morning but...selalu bangun lambat la..sejuk sgt.sedap tidur..hehe..





My home...can u see that? dengan background banjaran gunung kinabalu..hehe...petang2 aku suka g joging dgn adik aku.Joging naik bukit pastu tengok sunset sambil ambil gambar.pastu masa nak turun bukit slow-slow la.masa nak naik bukit kena naik cepat coz nant x sempat tengok sunset.yaargghh!!!nak baliiik...waa..isk3..




and.....my HOME...tempat aku lepak dari pagi sampai petang.

Semuanya aku rindu..petang2 main basikal dengan budak2..then main badminton kat depan rumah sampai tengah malam. Then BBQ bila2 masa kalau nak..pastu petang2..kalau blackout, xde ape leh buat.. so, aku ske dengar abang2 aku men guitar akuistik..kat rumah ada 3 guitar..so, leh combine..and my bro (qiniq) have such a lovely nice voice.. biasa aku jadi 2nd voice/ 3rd voice... combine aku and adik aku and abang aku...waa...aku rindu la...homesick3..and sometimes i just love to hear my brothers men guitar sambil nyanyi.. aku x pernah puji sore dia depan dia.. tapi sebenarnya aku suka dengar dia nyanyi lagu You're beautiful sambil main gitar.. kadang2 untung gak rasa dapat dgr orang main guitar lagu tu sebijik sama lively...live depan aku. Sore dia xde la sebijik macam james blunt tapi guitar dia tu sebijik dah...dengan lagu macam tu sambil tengok sunset..and cold..
hmmm..truly miss being home. :'(





Saturday, 22 November 2008

AFTER THE FINAL PAPER

Hmm...tdo lambat bangun awal..
pagi tadi exam jam 8.30 pm.so,done with exam, ak n ben g makan kat restoran SINGGALAN INDAH...restoran tu baru lagi..look exclusive la..so,ktorang pun dah prepare nak spend duit banyak just nak try..tp ok jer..
menu dia x banyak sangat..lauk dia best,nasi lemak dia sedap and minuman dia mmg sedap n banyak variasi. ropenyer restoran ni indonesian style punyer..so,not really my taste tp air dia sedap and murah..huhu..tp x tanyer harga lak.. i think rm2.5o..



Asam boi milk shake.. damn. sedap giler...





Mango juice..rm 2.00... sedap....sampai lupa nak ambik gambar before minum.hehew..



Ben menikmati mango juice sampai mata membesar dan kening menebal! =p



Sumtin yang agak kelakar tentang kedai ni, dorg cuba nak isi ruang kosong kat belakang dengan lukisan kat dinding tapi lukisan tu sangat teruk.hahaha...yela...dorang baru buka. Launch 5 nov yang lepas. No wonder x bley beli lukisan yang mahal lagi nak gamntung kat belakang tuh..im pretty sure nanti-nanti ni, dorang akan tukar gak lukisan kat belakang yang agak kelakar tuh..

Actually aku n ben nak g breakfast jer tp dah lewat sangat. paper pun habis jam 10. 1015 br sampai kat rumah..memandgkan restoran tu baru lagi, so malam ni ktorang g makan lagi..hehew...makan nasi goreng padang. Banyak benda lagi la yang xde kat sini.. tapi air dia sedap..malam ni aku try menda lain lak...



Sweet corn milkshake!!!!!!!!saangat sedap....suka sangat2...
Memang sedap...hehe...so, kalau nak try silakaaan... =)
Balik makan layan Juno!!hehe..

Juno





VCD juno yang aku tengok.SILA BELI YANG ORIGINAL.




Juno (Ellen Page) dalam JUNO.

Malam...tulis blog tp x sempat post dah ngantuk.....so,lambt post la jdnyer..hehew..


p/s : sekarang dah nak petang pon. Nak g masak kari dulu..tata.. =) kari ikan.haha..

Wednesday, 19 November 2008

semalam

hmm...yesterday, aku ade exam.. fisiologi sekitaran dan biomonitoran. Ntah la.. ak pun dah lupa susah ke x (byk makan maggi) yg penting, ak belasah jer..then semalam, ak bajet today punyer paper PHOTOGRAPHY. paper pilihan bebas..elektif. ropenyenye bukan.. paper isu-siu pembangunan. elektif gak... but a bit hard than fotografi la.. ak tkejut beruk, dahla x bace pape lagi..the worst, i dont even have the notes.. so crazy... coz i prepared for exam foto. haih... 3 jam kredit tuh... isk3... emlayang la kalau cmni. than one of my group member bg la notes. pg td ak bukak notes tuh, broken lak. xleh nak buka.. exam jam 330 pm..so crazy. hmm... aku baxe jer pe notes yg ade..so, lantak je la.. td ak g exam... utk m'ubati kelukaan hati ak, ak saje rpakai baju kurung klasik giler..wat bongok+lawak kat dewan exam. padahal ak bengang dgn diri sendiri. careless...bodoh betol.haih!!! waaarghh... then td pulak, gelabah punyer pasal, ak g jawab sume 6 soklan pdhl kn jwb 3 jer. damn stupid gak..so....(&*%%^#&%^...geram ak.sume mende cam siyal jer hr nih... ntah la.. ak ni mmg terok kot.haha...so giler la.seryes sh*t ak mmg frust giler coz ak target A utk subjek nih... pas kuar dewan exam td, dak yg bagi notes kat ak tanye,
"notes xleh bukak ek?"
"ye..tapi xpe kan?x masuk pun kan?"kataku dengan sangat kompiden.
"masukla...1st question" jawabnye.
waaaaaaarggghhhhhh....hancur luluh hati beta.menci3!!!malang tol...ni mest coz ak byk sgt buat jahat ni..hahaha...kutuk2 org pdn muke ak skrg.isk3...sedey siyall...masuk kete td housemate ak lak siap gelak2n ak..bengang ak..tensen seyh...dorg nak pi tesco lak malam nant..ak rase ak xnak..then ak tgk dlm list barang nak beli, ad list daging..hmm....ak rase ak xnak byr kot untuk daging.sebab ak x makan dgg...evrytim dorg masak dgg ak x makan pon..ak makan telur jer...ak ni nak kate vege xde ar..tp mmg x mkn dgg la...scary.haha...hmm...sedey sial...sampai sekarang ak stil x pueh hati.harapan ak nak dapat A cm susah jer nak dimakbulkan...waaarghhh.... benci ak ngan diri sendiri. cuai betol. bengap bodoh dan celak serta semua yg seangkatan dengannya. waaarghhhh!!!!!! tears... (T.T). isk3...xleh nak sngey pun.. =(

Saturday, 15 November 2008

_haRi mengumpUL LemaX_

tdo jam 2.00pg,bgn jam 11.30 pg = 9 jam 30 minit. = melebihi keperluan masa tidur manusia dewasa (memandangkan aku sweet21).huhuw...bgn jer masak bubur...lala..seronok.tunggu bubur masak sambil makan chachos BBQ bonanza yang sangat sedap..nyam3...tp sangat x sehat. haha..sambil tu,masak air panas.ak pon heran.ak ni b1st or lunch?..ngeh3...buat coffee..lalala...hehew..lepas tuh,makan!!!nyam3..
~my favret chachos~


ATAS:bubur yg aku masak..nyam3..


then my housemate bangun plak....dia x tahan makan bubur yang aku masak:banyak halia sensangat.so,dia pun masak sardin then goreng ikan bilis just to cover rasa halia..jeng3...ngeh2..she is a malay...malay mostly x ske halia...(nothing i can do with that). huhu...anyway,we are malaysian..so,its not a big deal at all...so,here what we got. after she added up some 'recipes' of her..hehew..
here it is: bubur+bilis goreng+sardin...[my housemate ajar makan cmni]
well....malaysian.hahah...

Friday, 14 November 2008

IQ rendah *terimalah kenyataan*

aku terlalu tensen dgn exam. So,aku pun bercadang buat IQ test utk tgk stakat mana kebodohan aku dgn kesengalan aku. Aku buat test banyak kali..dari awal sampai akhir keputusan malar jer..tapi dia punyer title(mende aku nak bg nama aku pon tataw-akibat kelembapan otak aku).Keputusan test dia...

-->

Visual Mathematician

Your IQ Score is: 124
You have a strong ability to process visual-spatial and mathematical information. These skills combined with your strengths in logic are what make you a Visual Mathematician.

You're able to understand patterns visually and in numbers. That means your mind can create a mental picture for any problem. In addition to that skill, you possess an intelligence that allows you to apply math to that picture, too. That helps you manipulate multiple parts of the picture (or problem) to come up with a solution. You have many skills that are critical to success and problem-solving. Your talents help you understand the "big picture," which is partly why people may turn to you for direction — especially in the workplace. You flourish in environments where tasks are clearly defined, and you are a whiz at improving processes and making things more efficient. Your ability to detect patterns and your skills in math and logic, make it natural for you to come up with ideas and theories that simplify processes for everyone.

Outside of work, Visual Mathematicians tend to do well at strategic activities like chess. It must be that ability to recognize patterns — both as they are and how they develop. Regardless of how you put your mind to use, you've got a great set of talents. You will be able to envision a clear path and calculate the risks, and more importantly, the rewards, of anything you take on.


Haa..menarik betol.aku dapat visual methematicians.Memang aku ske math pun ms skolah menengah dulu di samping biologi tapi sejak dua menjak ni, aku dah tak guna math sgt so kelembapan math aku pun bertambah sampai nak tekan calculator pun cm ntah pape jer..speed dia 0.001 Byte/second.haha..pastu aku buar IQ test yg sm.. dapat result yang hampir sama jugak..

-->

Insightful Linguist

Your IQ Score is: 124
You are gifted with the natural fluency of a writer and the visual and spatial strengths of an artist. Those skills contribute to your creative and expressive mind.

Insightful linguists can take complex concepts and articulate them to just about anyone. You have a gift with words and insight into processes and the way people think. These talents enable you to explain things clearly to people. Helen Keller is a great example of an Insightful Linguist. Blind, deaf and mute, she was still able to put things together in her mind and to understand complex ideas. She could do that because she was able to conceptualize ideas internally. Though she could not literally see, she had the visual and spatial skills necessary to understand patterns on an abstract level. She learned to read, write and ultimately became a writer on issues of social justice.

You have an uncanny ability to work your way out of sticky situations using your talent with words. Crossword puzzles, debates — you're particularly well equipped to come out on top since you can read people well.

Like Charles Dickens, your verbal skills go far beyond having a good vocabulary. Dickens' genius was in the artful and descriptive way he crafted sentences. Also Dickensian, is your keen eye for detail and your adeptness for identifying the best way to express an idea based on your given surroundings and circumstances.

Your ability to communicate your vision clearly will take you far. So enjoy being perceptive, and make the most of your abilities as an insightful linguist.



Aku pun dah naik pelik nape IQ score sama tapi ability tu berbeza..emm...agak2nye kenapa ye? mujur aku kenal gak sape Helen Keller tu sebab masa kelas pendidikan moral dulu aku asik memerap dalam library jer..semua buku aku bantai sampai kisah tokoh-tokoh pun aku baca. Antara banyak2 tuh.. yang lekat dalam kepala aku Abraham Lincoln (aku siap check cr eja nm ni n betul lak tu.gumbira2), Nelson Mandela, Helen Keller and Mother Teressa. Sbb curious, aku pun g cari brain test..wat la test dia..hehe..resultnye.

-->
Balanced-brained
That means you are able to draw on the strengths of both the right and left hemispheres of your brain, depending upon a given situation.

When you need to explain a complicated process to someone, or plan a detailed vacation, the left hemisphere of your brain, which is responsible for your ability to solve problems logically, might kick in. But if you were critiquing an art opening or coming up with an original way to file papers, the right side of your brain, which is responsible for noticing subtle details in things, might take over.

While many people have clearly dominant left- or right-brained tendencies, you are able to draw on skills from both hemispheres of your brain. This rare combination makes you a very creative and flexible thinker.

The down side to being balanced-brained is that you may sometimes feel paralyzed by indecision when the two hemispheres of your brain are competing to solve a problem in their own unique ways.



Persoalan aku terjawab. Ni aku buat kesimpulan sendiri ni. Aku menyimbulkan bahawa aku dapat keputusan ability IQ test yang berbeza pd skor yang sama ada kaitan dengan penggunaan otak. Pengunaan otak aku seimbang bagi kedua-dua belah. hehe... tapi ada masalah gak sebenarnya kalau otak balance ni. Kadang2 part otak berebut untuk membuat keputusan. Natijahnya, empunya otak jadi kompius. Itu sahaja yang aku tau pasal otak aku sekarang.. giler rendah sial IQ aku..huk3..jgn la gelakn aku yang bodoh ni yer.sebaliknya...TERIMALAH KENYATAAN yg aku ni bodo.
"Sorry for being stupid" ayat bajet humble. haha...