Tuesday, 1 March 2016

Tips Mendaki Gunung Nuang Via Ulu Langat

Hello kawan-kawan!

Pada 27 - 28 Feb 2016, *le Len telah menyertai program mendaki Gunung Nuang selama 2 hari 1 malam.

Sejak meninggalkan zaman remaja, ni la kali pertama *le Len merasa berkhemah dan bermalam
di dalam hutan. Kalau dulu masa sekolah menengah hampir tiap bulan kena paksa berkhemah.
(Tak rasa terpaksa pon).

Tanpa membuang masa yang banyak, *le Len nak kongsi tips mendaki Gunung Nuang Via Ulu Langat.


PENAFIAN: Ini adalah tips mengikut pengalaman sendiri dan menurut tahap kesihatan *le Len. *le Len juga bukan seorang yang expert. Ini adalah tips daripada orang yang tidak berpengalaman.

Tips Mendaki Gunung Nuang Via Ulu Langat


1. Pakaian

Baju Lengan Panjang (Long Sleeve)

Terutama sekali bagai para wanita sekalian yang kulit macam kertas.
Perjalanan ke puncak banyak rotan yang berduri. Senang sangat terinjured.
Satu lagi, suhu di puncak adalah sejuk. Ada baiknya pakai baju lengan panjang.
Tapi kalau korang bajet sampai puncak dah senja, baik pakai parka teros.
Real feel adalah 15 Degree Celcius. Real temperature 18 Darjah.
Pastikan pakaian lightweight dan cepat kering.

Seluar Panjang (Long pants )

Kalau korang semua yang jenis tough kulit macam buaya, silakan pakai shorts.
Tapi kalau jenis yang tidak berapa fit macam *le Len, bila turun nanti senang terlanggar batu bila menggelongsor. Lagi satu, dekat puncak tu sejuk. Sila beringat.
Pastikan pakaian lightweight dan cepat kering.
Padah tak pakai pakaian yang sesuai, dua orang saling berpelukan, sorang lagi pakai baju hujan walaupun tak hujan sebab nak halang angin. *le Len berselimutkan ground sebab tak tahan sejuk.

Kasut (shoes)

Bagi yang ada banyak bajet, boleh la pakai proper kasut hiking.
Tapi kalau miskin macam saya, silakan pakai adidas kampung.

Optional - Slipper/Flip Flop untuk dipakai masa turun dari Lolo ke bawah sebab masa ni kemungkinan besar ibu jari kaki anda dah pecah, bengkak, berdarah, patah atau masih elok macam biasa. *le Len sakit ibu jari kaki lepas turun. Maka dengan itu, memakai selipar memang satu nikmat.


2. Air & Makanan


Air - Sila bawa sekurang-kurangnya 1 botol 1.5 Liter dan 1 botol kecil 100 Plus /Isotonik drinks.
*le Len ada mild anemia dan sangat sensitif kepada low sugar level. Maka dengan itu, *le Len bawa dua packet air ribena sebagai supply untuk naik ke puncak. Minum sekali sekala untuk memastikan tenaga sentiasa ada.

Makanan - 1 Apple, 1 pear saiz , 1 Sneakers, 1 Mars, 1 biji pisang. *le Len makan Pear dan Mars bila dah sampai puncak. Lagi tiga makan satu setiap kem. Ada 3 kem sebelum puncat yer.
Maka dengan itu, janganlah makan dengan gelojoh sangat.

Ada juga yang bawa nasi lemak  dan nasi goreng tapi kalau ada yang sakit perut tengah jalan, jangan salahkan post ini.



3. Gadjet

Pastikan semua peralatan elektronik disimpan dalam zipped plastic bag.
Anda akan melintas beberapa sungai dan juga ada kemungkinan akan hujan. Jadi sila pastikan ada plastik bag.

Glove - Kepada yang jenis tangan lembut, adalah digalakkan memakai sarung tangan untuk mengelakkan tapak tangan terhakis sebab sentiasa bergayut di batu.

Kalau *le Len tau trek dia akan sekejam itu, confirm dah bawa dan pakai sarung tangan.


4. Senaman persediaan.

Untuk pengetahuan korang, *le Len dah aktif bersenam semenjak dua menjak ni. Maka dengan itu, kardio bukanlah satu masalah semasa mendaki. Walaupun begitu, *le Len masih sakit lutut dan tumit masa turun bukit. Oleh itu, *le Len membuat kesimpulan bahawa adalah wajib korang buat latihan kardio tiga kali seminggu sekurang-kurangnya dua minggu sebelum mendaki.

Selain itu, sila buat latihan squats, walking lunges dan one leg squats.
You will thank me if you train these before hiking.
Sesetengah tempat tu curam dia sampai 80 Darjah macam wall climbing dah.
Maka dengan itu, adalah penting untuk ada kekuatan kaki yang baik.
Semua orang muka ready. Time nak ambil gambar la pulak kaki cramp. Bengang


5. Lain - lain

Kalau nak tahu pasal trek tu macam mana, *le Len tidak akan menjawab sebab Len nak tinggalkan part trek sebagai kejutan kepada korang. Sila enjoy kejutan itu ye.

Yang penting, pakaian, makanan, senaman dan kekuatan mental cukup, korang pasti mampu.

Kalau ada apa-apa soalan, jangan segan-segan bertanya.



1 comments:

plain83 said...

Yaaa Len kembali mengupdate blog pasal aktiviti lasak. Baru aku ingat, ko memang suka aktiviti yang ada adrenaline rush ;3