Monday, 12 October 2015

Menu Makan Tengah Hari Untuk 5 Hari - Versi Pemalas

Sayang apa khabar denganmu?
Disini ku merindukan kamu
Ku harap cintamu takkan berubah
Kerna di sini ku tetap untukmu...

-------------------------------------------------

Comey tak lagu pembukaan *le Len?

Apa khabar semua kawan2? *le telah kehilangan life buat seketika sebab sibuk sangat dengan kerja.
Takde angin takde ribut, tetiba pulak rasa nak buat post pasal makanan pre-packed untuk seminggu ala-ala orang putih gitew.

Tapi confirm la tak ikut omputeh. *le Len orang kampung.

Sebenarnya ni first time *le Len nak try cara pemakanan macam ni sebab
sebelum ni kadang-kadang sebulan takde kat Mesia tanah airku.

Sekarang ni free sebulan dua so boleh la try makan camni.

Okeh, tanpa berlengah-lengah kita teruskan kepada tajuk asal.. list bahan-bahan



Bahan-bahan;-
  1. Ubi keledek  - RM10
  2. Frozen Mixed Vegies - RM 10 (cukup untuk 10 hidangan ni)
  3. Telur 10 bijik - RM 8.00
  4. Fish Cake - Rm 3.00
  5. Olive Oil - RM20 (boleh pakai banyak kali)
  6. Bawah merah yg besar - RM4 (ni satu plastik besar - tak jumpa size kecik)
  7. Cili Padi - RM1
  8. Bawang Putih - RM5 - (yang ni Len beli satu plastik teros).
  9. Rex Fried Fish in Black Bean - Rm 3.95
  10. Maggi Cukup Rasa - Rm 4
JUMLAH =  < RM 68.50

NOTA: Olive oil tu atas pilihan sendiri. Bleh jer guna minyak masak biasa.

Wahai lelaki-lelaki sekalian. Ini resepi paling mudah versi wanita paling malas di dunia iaitu *le Len.

1. Rebus Ubi Keledek.

2. Rebus telur 10 bijik. 



3. Masa duk rebus ubi dan telur, silalah potong bawang putih, bawang merah dan cili tu.

Sayur campur frozen, bawang putih, bawang merah, cili padi, ikan dalam tin.

























4. Masuk olive oil sikit, bawang merah, bawang putih, cili merah dalam kuali. Dah naik bau sket, masuk ikan dalam tin then masuk sayur-sayuran. 
Tunggu sampai sayur masak, jangan sampai lemau giler dahler.
Lupa plak, jangan guna semua bawang. separuh lg guna untuk "fish cake".

Sayur Campur!


























5. Potong semua fish cake
Masuk olive oil SIKIT, bawang merah, bawang putih, cili merah dalam kuali. Dah naik bau sket, masuk kek ikan pulak.
Masak dlm 7 minit, dah siap!

























Semua ni Len sumbar dalam peti sejuk.
Cukup untuk lunch 5 hari.

JANJI: 
Hujung minggu nanti *le Len akan update tengok keracunan makanan tak?


4 comments:

Prince of Noob said...

sedapnya len masak huhu

Len Inouie said...

Makanan orang pemalas. Hahah

plain83 said...

Leeeeeeeeennnnnnn~ X3

How I've missed you sooo hahah! XD

Huyoh Len, ni diet pantang makan nasi for lunch selama 5 hari berturut-turut ka? Atau anda sedang saja suka2 untuk bereksperimentasi dalam melakukan sesuatu demi mencapai BMI yang diidam-idamkan? :3

Len Inouie said...

Saje suka2 plain! Sebab serabut balik2 fikir, apa nak makan nih?