Thursday, 30 May 2013

Kepalaku tersepit! (SOS)

PERHATIAN: Tiada kecelakaan berlaku dalam post ini.

Menjadi orang dewasa memang mencabar.
Nak makan pun kadang-kadang tertekan nak pilih makan apa.
Kalau masa kecil-kecil dulu. mak masak aku makan jer.
Tak perlu aku fikir breakfast, lunch dan dinner. Ini tahap belum kahwin. Kalau dah kahwin kena fikir resepi apa pulak. Kang masak benda sama tiap hari suami cari orang lain.
Sekian itu pembukaan entry.

Wednesday, 29 May 2013

Makanan Degemawan Saya

PERHATIAN: Tiada niat untuk meniru post Encik H. Entry ini juga tidak mempunyai nilai-nilai murni.

Makanan kegemaran Encik H ialah tomato.

Dulu masa kecik mak aku cakap makan tomato elok untuk kulit. Mungkin sebab itu aku fikir aku telah mencintai tomato. Tapi hakikatnya...

Monday, 27 May 2013

What do you think of this?

*le boss : Mulan, come inside for a while.
*le me : Ok boss.
*le boss : I want you to prepare this slide. Here's the draft. Read it and expect to see receive the slide tomorrow.
 
*le me : (OMFG! WTF is this!?)... ok boss!
 
 


The paper from the boss.

Thursday, 23 May 2013

My gym awkward moments (18PL)

I am sorry... I know I shouldn't judge but I can't help it! Oh.. actually, I don't care because I think it is a live show!! They wanted my attention.
 
Awkward 1 : The muscular guy flirting.
I can see it! You've got your biceps bro! No need to sit right in front of my face, pulling your sleeve to your shoulder, lifting I-don't-care-how-many-kg dumbbell with a weirdo smile trying to make eye contact with me. That is a TURN OFF you loser! Nak show off pun agak-agak la wehh~ I pretend like he is invisible while trying so hard to not to laugh my ass off.
 
Errr... handsome macam ni pun aku tetap tak terpikat kalau cara kau approach macam ni.
You look stupid man! Thas is not sexy.
 
Awkward 2: Trying so hard to look hot girl.

Tuesday, 21 May 2013

Proses menjadi wanita yang hebat?

AMARAN: Ini entry yang amat sangat panjang dan semuanya cuma untuk berlagak bagus. Bacalah setakat mana yang anda larat.

Tajuk yang hebat bukan? Tajuk melebih-lebih jer tu..
Bagi aku, setiap pilihan dan keputusan haruslah dipertimbangkan sebaik mungkin supaya keadaan menjadi lebih baik daripada sebelumnya.

Alkisahnya...

Monday, 20 May 2013

Ketakutan

Semakin aku menua, semakin banyak benda aku belajar.
Semakin banyak masalah aku dapat, semakin banyak benda aku belajar.
 
Semalam, semasa aku tengah memandu dalam kelajuan 50km/h melalui jambatan samsung selepas menghabiskan larian 7km Malaysia Brakfast Run 2013 dan menonton perlawanan futsal di Sunway Extreme Park..Haaaa sapa tau kat mana tu? Anyway, itu tidak penting. The point is, sambil melalak lagu just 'Just Give Me A Reason' by Pink & Nate Ruess aku cakap " lagu ni bagus! Rentak dia menggalakkan aku bawa 50km/h'. Tidak seperti lagu 'The Other Side by Bruno Mars & Cee Lo Green' yang buat aku nak tekan pedal sampai lantai. "
 
Pfffffffftttttt! Biskut aku lemau pulak dah! Leka menaip lupa biskut masih ada dalam kopi. Hampeh! Dah la tu biskut paling last!
 
Bukan itu point aku! Ha ha ha!
The real point is : bagi semua masalah kecil dan masalah besaq yang aku jumpa, dapat dan lalui..ada satu perkara yang aku simpulkan. Dalam kebanyakkan masa, imaginasi buruk, kerisauan dan ketakutan yang belum tentu akan terjadi yang menyebabkan aku limit banyak benda dan keputusan. Ketakutan kepada benda yang belum terjadi adalah penyebab keputusan yang tidak berkualiti dan tidak hebat di alam nyata. Itu menyebabkan aku cakap ' ler... kan bagus kalau aku buat macam ni (cara lain). Ruginya aku.. '. Ke korang tak pernah terguna ' kalaulah aku bla bla bla... kan bagus?'
 
Contoh 1

Friday, 17 May 2013

Apa anon pernah pesan kat korang?

Anon pesan macam ni kat aku.
K.I.S.S Keep it short and simple - simply the best!
 

Ok. Noted.

Bangun pagi gosok gigi,
Cuci muka dan mandi,
Tiap pagi aku sampai opis terpaksa dengar orang mengumpat,
Perangai begini buat aku meluat,

Masa berlalu macam secepat kilat,
Kadang-kadang macam banjir kilat,
Perangai mengumpat buat aku meluat,
Macam takde kerja lain boleh dibuat.

Mendengar orang mengumpat, dapat dosa, kena laknat!

p/s: KISS tak wahai anon yang tercinta?


Wednesday, 15 May 2013

Jika mayat boleh berfacebook atau bertwitter?

Kalaulah dalam kubur kita boleh update status..
Status kita mungkin;
'Cacing pertama sedang cuba untuk menembusi kulitku' 
'Day-3 6 feet underground : My stomach is bloating. Waiting to burst. I am damn smelly already"
"My kidney is eaten by a worm. Eye balls falling out from the socket"

"Heart not functioning anymore.. but mylove is still there. So weird"
Pastu... last skali...
"My fingers are rotten already.'This is my last tweet. Bye twitter! Bye fb!!"
Urgghhh~ sia-sia bukan?
Eh... apa aku merepek nih?

Saya dah 9 August 2012.... anda bila lagi?
Daftar kat >>SINI<<

Dah daftar bagitau saya.
:)

Minta pertimbangkan..

Minimalis

Aku tak tau la kalau ada orang perasan ke tak (duh~ memang la takde orang kisah bodo) aku suka benda simple. Aku nak semua benda seringkas yang mungkin dalam setiap segi macam >>ini<<. Macam blog ni pun kalau boleh aku nak lagi ringkas. Tapi blog macam ni jer pun orang dah cakap blog miskin. Adeh~ susah betul!
  *sigh*
Pada asalnya, blog ini memang aku kategorikan sebagai diari peribadi. Tapi setelah berfikir seribu kali, aku akhirnya dapat keberanian untuk publish dan membenarkan semua manusia yang bernama dan anons kutuk baca.
Pada satu tahap, aku juga pernah berasa 24 jam 7 hari seminggu ini tidak memadai dalam hidup sebab banyak benda aku nak buat dan banyak benda tidak perlu seringkali menggangu plan aku. (Kisah tak cukup masa ada dalam entry >>INI<<. )Contohnya, aku cuba nak tidur awal tapi aku rimas tengok bilik bersepah lalu aku tiba-tiba menyapu bilik pada jam 12 tengah malam yang kedengaran seperti bodo.
Aku juga pernah mengutuk fashion yang menyebabkan aku kelihatan sundal dan semua itu adalah kesia-siaan belaka kat >>SINI<<
Aku juga pernah meluahkan kerisauan aku dalam hidup dan juga benda yang aku benci kat >>sini<<
Ahh! Banyak benda la kalau nak tulis semua. Maaf aku tak larat. Aku nak list semua tu sebab konon nak tunjuk aku ni sebenarnya secara semulajadi minimalis dari dulu. Sila baca perenggan terakhir enty >>ini<< sebagai bukti. Bertarikh 26 Nov 2008.
Setelah sekian lama...akhirnya aku buat keputusan untuk buka langkah merealisasikan kehidupan yang ringkas dan gumbira. Eh, aku dah cakap pasal ni la kat enty sebelumnya. Sengal! Boleh pulak aku lupa. Repetitive me. Ini memang typical *le Len Inouie. Cakap benda sama berulang-ulang. Lagi bungux, aku baru jer cakap aku tak nak cakap ini minimalis. Aku nak bagi nama A Simple Happy Life. Tapi hakikatnya, aku memang sedang menuju ke arah minimalis. Aku siap terfikir nak ucapkan selamat tinggal kepada Shin Chan.
Aku dah gila ke?
Plain83, aku harap entry ini sedikit sebanyak menjawab persoalan ko. Bukan untuk membuang memori terapi merealisasikan memori asal.
p/s: Entah-entah aku dah pernah cakap pasal semua benda yang aku tulis kat atas ni dalam enti lain. Repetitive *le Len Inouie. Jadi apa kaitan tajuk post dan kandungan post? Hmm... macam takde jer.

AKU NAK SIMPAN DUIT PI SINI BOLEH TAK!!!!!!!?

Monday, 13 May 2013

Larian Pertama

Setelah sekian lama.. akhirnya aku join larian terbuka.
Entah mampu ke tidak..


Aku ucapkan semoga berjaya kepada diri sendiri.
:)

Friday, 10 May 2013

111 helai baju untuk diderma

Akhirnya keputusan telah *le Len buat...
 


Thursday, 9 May 2013

Tuesday, 7 May 2013

Kenapa aku tak mengundi?

Ini pertama kali aku buat post pasal politik dalam negaraku Sabah Malaysia.
Sekian kata-kata pembukaan diriku.
Setiap kali orang tanya kenapa aku kenapa tak mengundi?

Friday, 3 May 2013

Love letter..

KNOCK! KNOCK!

*le Len : Can I see you for a while?

Boss: Yeah~ Sure! Please have a seat.. what is it about?
 
 
*le Len: Ms. Blurr (bukan nama sebenar) I have few things to update about the KAIZEN projects. All department heads have accepted the invitation I sent. Out of the 16 bosses (Vice Presidents), only 3 person have not responded so far. I will follow-up with them closely.Anyway, Executive Director & CEO has confirmed their attendance. So, I believe the rest have to adhere to Big Boss schedule.
 

Boss a.k.a Ms.Blurr: Ok! Good! Good!
 
 
*le Len: ..and I have sent you an invitation for me to have a meeting with you on next Wednesday as we have agreed earlier. The meeting will be for you to review all the presentation slides I have prepared for all the bosses. I will send it to the bosses once you have done your final review on it and we have agreed earlier.

Boss: ......err (muka blurr)
 
 
*le Len: I will send the approved slides directly to the bosses after that . I'll let their KAIZEN Masters to come back to me for any amendment: if needed!


Boss: ..... errr (blurr face)
 
 
*le Len: I will also discuss with you on the flow of the event. I have planned the flow and I would like to get your opininion too because I can't decide everything without your approval...


Boss: Owh... okay! okay! good! good!
 
 
*le Len: We will also diccuss about the food selection for the event. I will bring the catering quotation and food suggestions. We will see how it goes.


Boss: Errr... emmm.. thats great! I will see you on Wednesday then.
 
 
*le Len: ..and one more thing. I have to give you this to.. (while putting a while envelope on her table)

Ms. Blurr's face is staring at the envelope with eyes wide open!
 
 
 
Ms. Blurr : YOU CAN'T BE SERIOUS RIGHT!!!??