Thursday, 21 February 2013

Random Thought #2

If someone being negative, why you choose to be affected? Even worst : You follow the negative behavior. Seriously!?  That is what you call as ‘we must be smart’?
~ Len Inouie


SCENARIO
10 people working in the same department.
One person makes shit.


  • Always come late and go back early. That means this person is short of 1 hour in daily working hours.
  • Taking long break. Come at 9.30 am. Go for morning break 10-11 am. Go for lunch 12-2 pm. 3pm-4pm having afternoon tea break.
  • Always taking medical leaves due to personal issue but appear to be very healthy.
  •  MIA (missing in action)
  • Dress inappropriately
  • Back stabbing by spreading irrelevant rumors about people in the department.
Anyway that is not a problem for me. Not my problem either.

The PROBLEM is :

The whole department started to think 'This 1 person can do it without being penalized by the boss and management. That means I can do it too' and some of them started doing the same thing already!
!@#$%^&*(%$#@#$%^&*()_ wtf!!!!!!!!??????

That one person is the problematic person.
Kenapa ko nak  terikut-ikut kebangangan orang tuh?
Dahlah kalau orang tu tak buat kerja, tak effect directly kat ko pun!
So what? Ko dengki sebab orang lain boleh buat some kind of 'attitude'?
What a rotten brain you have there pals...
Now an alien working with 9 homo sapiens with faggots in their brain.
END OF STORY

12 comments:

4feet8 said...

sini pun ada yg berciri-ciri mcmtu. kalau tak susahkan org lain takpe, kalau yg susahkan org lain tu yg selalu grr

Len Inouie said...

mslhnye penyakit sorang nih merebak berjangkit dan infectious.

Dangerous macam cancer.
Rasa macam nak laser.
Biar dia teraser

Anonymous said...

not your problem because you;re not his/her boss right. :)

plain83 said...

kat tempat keja lama aku dulu ada 2-3 seniors suka buat perangai ni dan tak boleh ditegur langsung - suruh anak2 diorang punch-out card dorang time lewat petang or malam2 (sedangkan pengarah dah kasi warning keras psl punch card ni mestilah dipunch oleh pemilik card tersebut saja)... so dorang seniors ni dah balik awal2 lagi dah, pastu time lewat petang ada la adegan someone else in their family (bini/laki/bibik dorang) bawak anak, park keta (kereta mesti cermin gelap) kasi anak turun (berumur dalam linkungan 10-12 tahun), pastu budak tu akan berjalan menonong je gi tempat punch, pastu cari nama apak/mak dia, then amik card tu gi punch... 3-4 kali gak la aku tengok jer ada budak punch sebelah aku... perghhh cam sial, kalo staff muda yg punch card member mampus kena sound ngan seniors, tp seniors boleh pulak menyalah-gunakan anak pinak dorang utk kepentingan diri? fuuu the double standard shitz... mmg jgn harap la aku nak respek seniors haprak camtu weh...
kesian aku kat anak2 yg dpt mak apak yg x brape layak utk jadi mak apak ni, apo nak dikato... jgn lah kita salah-gunakan kelebihan yg tuhan dah bagi kat kita kan, bila2 masa boleh kena tarik balik, lagi sedih nnt bila sape2 pun malas nak kesiankan atau tolong golongan yg mcm ni nnt...

Len Inouie said...

Some of the problem is: they think its cool to break rules. Etika kerja langsung takde. Etika kerja pun takde, agak-agaknya kat rumah pun macam mana?

Goyang kaki makan gaji haram sebab tak buat kerja. Coll sangat la kan.

Bitt (double IS) said...

just don't bother takut berjangkit...hehhe

Len Inouie said...

effect jugak.. sbb tak pasal2 kena cover kerja org. T.T

Wenwink Kidu.Duki said...

alamak tak boleh la macm tue.... opis mate sy ni sorang pla lady boss... semua dia yg betul. bangang. senior staff pun x bising. dia lagi bising. last2 teamwork untuk team diorang ter break mcm tu je. sot btul...

Anonymous said...

kerja gomen biasa macam tu swasta kalu kena warning letter..

tapi tempat aku kerja based on result tak kira ko masuk kerja pukul berapa balik kul berapa asal kerja siap on time.. so pepandai la arrange masa..

Kalau cekap siap cepat banyak la masa rehat atau buat benda lain yang berfaedah..

4feet8 said...

saya sokong anon 22 February 2013 20:56
betul. ms kerja swasta dulu, mmg tak wujud mcmtu. bila sy masuk semi gomen ni, aduhai..migrain.

Len Inouie said...

benda yg orang boleh nampak pun dorang tak amanah. benda yang tak kelihatan agaknya mcm mana?

Encik H said...

aku sendiri pun kadang2 rasa camtu..aku rasa macam tak adil bila kawan aku selalu dtg lambat, sabtu selalu tak keje, dan macam2 lagi..

kadang2 memang rasa nak jugak bermalas-malasan macam dia, datang lambat and balik awal..

tapi kadang2 jer la rasa camtu..sebab aku tau, aku kena settlekan kerja sendiri sebelum sibuk2 nak jaga hal orang..

aku malas nak tegur sikap org, sebab aku xnak benda nanti jadi gaduh..so let it go la..