Sunday, 3 February 2013

Pelik ke tak pelik?

2005
Aku dalam Departure Hall Lapangan Lerbang Sultan Ismail Petra.
"Weh, ko dah landing kat Sabah nanti msg aku" pesan Bet dalam mesej.
Hehehe... (Betty mesti bising pasni. :p)

"Eh, kenapa pulak aku kena bagitau ko?" tanya aku.
(INNONCENT TONE please)

"Laaa... tanya camtu pulak. Kena la bagitau. Takkan tu pun nak tanya"
"Tapi kenapa?"
"Kena la bagitau ko dah selamat sampai ke belum. Pergi mana-mana kena la bagitau. Nanti kalau ada apa apa berlaku orang tahu nak cari ko kat mana. Takkan tu pun ko tak tahu?"

"Oh...macam tu ke? Aku nak bagitau sape? Takde orang tanya aku pun? Takde orang cari pun?" tanyaku dengan kehairanan.

"Family la.. kawan-kawan. Takkan mak bapak ko tak tanya ko kat mana?"

"Emm... tak! Tak pernah!" jawabku.

"Ha!!!?"
Aku garu kepala baca mesej tuh. Blurr...

Aku tak tahu kalau semua reader aku perasan aku ada Family Sengal ke tak..
tapi family olok-olok aku ni adalah perfect family yang aku cipta sendiri..
percaya atau tidak, family sengal ni bermula dari aku.  =)

Boss aku kat company lama (bank) pernah cakap;
 ''there is no Utopia''.
Pokok hijau yang nampak segar dari jauh mungkin menghasilkan buah yang langsung tak manis.
Itu yang dia cakap la.
Tapi mangga memang ada jenis masam munyer dari pokok yang hijau dan segar. Sedap bila makan cicah cili dan garam. Slllrrrrppp~
Bukan nak cakap family aku ni teruk sangat atau apa yang seangkatan dengannya. Tidak!
Cuma entah~ susah la nak cakap macam mana. Okay! Aku ada 7 saudari dan 3 saudari. Aku tengok 'history call' tak ada pun nama saudara dan saudari aku dalam tuh. Entah la.. aku pun tak paham. Hubungan kitorang sangat entah~~ everything is good.
Just very very very lack of communication, interaction and emotion.
Pelik ke tak pelik?

p/s: Tahun ni takde sape call lagi. Except scandals... oopss.. scandals!








15 comments:

Anonymous said...

7 saudari n 3 saudari? typo yeh? kiki.. dulu,arwah abah salu gak tpon, skang kt mn setiapkali berjauhan dgnnya setiap 2 jam.. n tanya balik pukul berapa walau tgh dating ms tu. masa tu rasa mcm adoi rimasnya.. tp,sejak arwah abah xda, rindu pula soalan2 rimasnya.. "skang kt mana","balik pukul brapa?"

4feet8

Cikgu Ma said...

mak jarang tanya sampai ke blum, selalu kena mesej dulu gtau mak dah sampai di mana2...

Encik H said...

tak pelik Len..sebab aku pun jalani kehidupan yg sama..

bukan sbb aku ada masalah dgn family..takde masalah pun..cuma same case la, lack of communication..

ayah aku selalu bising sbb aku jarang call dia..tapi nk buat camne..aku mmg xreti utk call setakat nk tanya khabar, dah makan ke belum, totally not me..

Len Inouie said...

4ft8: not a typo.. mmg 7 saudara.. 3 saudari. :)

Cik Ma: hmm...takde msg2.

Encik H: Aku takde org bising pun xde org call. Hahaha... ada xde semua xde. Adeh~.. takpe.. aku khabar baik jer kat cni. :)

Anonymous said...

Actualy care yerla orang tertanya dah sampai ke belum etc..

Aku pun jenis yang ingorance kadang lupa nak call balik bgtau etc so harap mak aku faham la kelemahan aku lol.. alasan.. kadang kalau mak aku pesan aku ingat aku sms atau call kata dah sampai.. kalau tak ampeh alahai bertuah punya anak mak yang sorang ni hahaha..

Setiap kali aku call mak musti dia cakap nak call aku tapi tak sempat etc lalalala.. yeala mak kalau anak mak tak call mak takda mak nak call pun jari anak mak masih cukup lagi dan sebelah tangan pun boleh kira berapa kali mak call seumur hidup aku.. lol.

Lepas aku kawin family in-law aku especially tok-wan agak aprticular.. selom balik dia salu pesan dah sampai tepon.. so memang salu la tepon kadang ada juga lupa sampai dia call rumah.. hahaha..

So ntah normal kot.. habaq2 nih.. sma call etc.

aku mungkin jenis macam kau haha malas nak bgtau kalau senyap takda bad news tu ok la.. hahahaha.. :)

Len Inouie said...

malas nak bagitau tu alin cerita.
Ni LANGSUNG TAK TAHU.
hahaha... almaklumlah.. umur 12 dah tak duduk dengan mak bapak.

Sape nak ajar semua tuh?
takde..

plain83 said...

hahah masing2 orang masing2 cara... tak de la pelik sgt bg aku :p

Anon Comey lagi Oshem said...

Family aku pun tak ajar benda ni semua sebab memang tak amalkan pun.

Dah dari dulu takda handphone kalau ada pun kat ceruk kampung line pun tak elok, nak sms/call update macamana. Nak hantar burung merpati atau asap macam tak praktikal aje.

So biasanya kitaorang guna cara kuno yang agak sophisicated iaitu guna telapati jo hohoho.

Seriously, Talepati ni hanya berkesan dan berfungsi bagi mereka yang mempunyai pertalian dan kasih sayang yang rapat jujur dan ikhlas har har har.

Ko caye ke len? wakakaka. :) tapi betul la apa aku cakap ni.

boni kacak said...

hurm..saya nak call awak boleh ke?hehehe :P

Len Inouie said...

telepati...huhoh.. bukan untuk hati jernih lg suci ke?haha

Anonymous said...

Ala suruh je kawan ko check status

Orang sekarang berak pun update status kat facebook/tweeter.. kalau ko takda fecebook/tweeter suruh kawan ko tu check status orang lain kwang, kwang, kwang, lol

Len Inouie said...

hehehe...
semua orang cakap 'Len pandai jaga diri. Tak payah risau'.

Tu yang aku malas..menci. :p

Anon Comey Lagi Oshem said...

telepati...huhoh.. bukan untuk hati jernih lg suci ke?haha

Yea sebahagiannye tapi yang paling utama hubungan yang suci hehe.. wit it we can trust our radar which is heart and instint.. ;)

of course human built to survive ;)

Tapi zaman sekarang dengan banyak bad news bunuh tikam rejam cincang bakar etc buat orang risau juga len.. hehe.. just hope everything will be fine..

Len Inouie said...

Hehe.. ni yang nak suci2 ni..
:p

Encik H said...

tapi kau taip tu memang "7 saudari n 3 saudari" la Len..hahaha