Wednesday, 10 October 2012

Len's 'EX a.k.a bekas kekasih' theory yg (KUNO)

I have ex-bf...yang aku tak pernah fikir akan ada. Sebab sejak kecil, aku dah set sebelum umur 20 aku takkan couple dan aku berjaya ikut peraturan aku sendiri. Hahah..(gelak bangga)sangat KUNO.Aku harap hanya ada satu jer LELAKI dalam hidup aku. Pertama dan terakhir (rasa nak muntah tulis ayat ni). Sebab aku fikir, aku ni bukan sempurna. Bukan cantik sangat, bukan baik sangat, bukan bagus sangat. Banyak yang kurang sifat dan tingkahnya. Kalau dah kawen jadi gemok, pastu makin pandai berleter dan sangat menjengkelkan. Adalah tidak adil untuk aku memerangkap seseorang dalam ikrar perkahwinan denganku jika aku ni tidak dapat membahagiakan orang itu.Wah! Statement gedik! Untuk orang yang dah lama kenal aku, korang dah naik muak kot aku asyik2 ulang benda sama. Well, memang ramai orang cakap aku berfikiran kolot lagi kuno sebab tidak menikmati zaman muda dengan cinta monyet. Tp aku kesah apa? Kuno is my style. I am classic bebeh! Hahaha...

Kahwin itu maknanya korang bersedia berkongsi hidup tau tak?
H.I.D.U.P
HIDUP!
YOUR WHOLE LIFE!

Takkan aku nak buat seluruh hidup someone tu macam neraka di dunia. Setiap orang berhak dapat yang terbaik untuk dirinya. Memandangkan perkahwinan itu adalah satu perkara yang sangat suci (menurut agama aku la), jadi haruslah menghormati kesucian perkahwinan. Jadi aku sentiasa berfikir aku ni haruslah jadi sesempurna yang mungkin untuk ke arah perkahwinan. Selain benda yang 'satu' yang sangat penting itu, salah satu daripada 'sempurna' itu bagi aku adalah takde lelaki sebelum suamiku bertandang di hatiku. Sebab aku TAK NAK bakal suami aku malu bila ada lelaki lain cakap;








'eh, perempuan tu dulu awek aku. Dia dapat sampah aku arr..'.

OMG! Aku xnak kot.. aku nak bakal suami aku dapat the best. Lagi satu, walaupun someone tu cakap aku dah takde pape dengan ex aku. Tapi hakikatnya ada jugak sisa-sisa sayang tu tertinggal kat si ex. 1% or 10% pun kira ada jugak kan? korang ingat tak first time korang nampak ex korang? Haa.. hati berbunga-bunga jugak kan?Jangan nak tipulah.. meh.. aku tunjuk kira-kira aku..

Kalau korang dah ada berlambak 'ex', berapa 'cinta' yang tinggal untuk isteri/suami?

Aku tau! melampau kot kira-kira aku kat atas tuh.. Haha.. gila KUNO berkira aku ni.. Tapi tak kisah la ape korang nak cakap. Aku memang ada kalanya sangat KUNO lagi KLASIK seperti mana aku suka lagu Bunga Melur. Heheh.. sebab kira2 di atas tu lah aku dah set nak ada sorang jer insan yang aku pernah cakap 'i love you'. hahaha..taik! jiwang syal. Tapi tu lah..kita memang boleh merancang, Tuhan yang menentukan. Tapi bagus!Aku tak menyesal jugak.. aku seorang yang positif dan optimist! Kalau aku ni tak ada ex, mesti aku bangga gila...bongkak dan demand lelaki yang sama dengan aku..yang takde ex, yang tak ada sejarah di belakangnya. Wahh~ mana nak cari? Hohoh...gila tinggi standard aku nak kot!

Well.. benda dah lepas. Aku telah gagal mematuhi peraturan yang aku set untuk diri aku. Bila aku reflect balik my past relationship. They (they?) are good person (hahah!Tulang rusuk hampir patah dek dilempar ke dinding macam buang bola ragbi pun masih cakap good person.Bodo ke apa?)...just lack of understanding I guess (pape je lah).Tapi kalau aku ni good enoguh, perfect lover enough, nothing will turn wrong. Mistake is my GURU.

Sekarang aku dah malas nak set pape rules. Makin aku strict dengan diri sendiri, makin tak menjadi... Like how I strictly set myself to be an aerospace engineer.. I want to study in France. Tp mungkin Tuhan tahu aku akan lagi hancos kat sana, dia buat dalam hidup aku yang aku never expect and tak boleh handle. Yah! It was dad's DEATH yang aku still tak mampu nak 'talk about' until now.. my entire family changed since then. Lalu aku hit GPA 1.91 pointer pada satu semester yang cukup untuk merosakkan keseluruhan CGPA aku.Hahah.. Jadi..goodbye PARIS.. but that does not mean I am lowering down my standard on everything. I will still follow God's rule ok! I am still breathing till now..that means God still love me. Yer ~ aku tau! aku tau!.. aku bukan baik sangat. Mulut pun selalu mencarut. I am trying hard to be better than yesterday me ok!? Support me.. hahaha.. niat tu penting. Maybe one day I will talk about DAD openly.. one one one one day yang tak tahu bila la..

STAY TUNED...

6 comments:

cHeRyNa PiReS said...

Hmmm... kita kahwin bukan kerana peraturan manusia. Kan?
Sebab kalau ada peraturan macam tu, org macam aku dah boleh masuk penjara, makcik aku yg dah tua tu boleh kena hukuman gantung. Atau rejam batu?

So, live your life.

Ada org kata tak kahwin ni tak hidup.
Salah tu.
Mungkin kita dah cukup kasih sayang dan lebih ramai yg lebih memerlukan.

Dan...
Kalau cinta yg lama tu lebih hebat, buat apa sakitkan org yg tak mungkin dapat cinta sekuat tu?
Bukan boleh buat2 cinta kan?

Hah...dah macam blog posting komen aku nieh:P

Sobriezh Hamzah said...

Semuga bertemu yang terbaik kerana anda memang terbaik.

-Hahaha 1st saya puji secara terjujur. =]

Arjuna Silvera said...

terbaik untuk dia dan anda..itulah yang sebaiknya... tak sempurna bukan bererti tidak berusaha untuk sempurna

Prince of Noob said...

again... u deserved better man gurl... saya tak boleh bayang hardship yg awak dah lalui, hanya awak dan tuhan sahaja yg tahu. apa2 pun, i wish all the best for ur life and future...

hime s said...

i took aerospace engineering in adelaide, with the aim to be an aerospace engineer.had a stressful, depressing, yet good time there.however life happens and now keje as mechanical eng which had nothing to do with wht i learned before. But im happy and love it and grab any opportunity i have. U missed one chnce doesnt mean u wont get another. Strive for it!

phat_lee said...

yang terbaik pun ada kekurangan, so kena set dalam kepala, terima seadanya. kadang2 pada kita mula2 perfect, lama2 naik annoying. hehehe...