Saturday, 27 October 2012

Len Inouie, fashion dan kesundalan sejagat

Ok, straight to the point.
Aku benci dengan tabloid, TV, magazines, advertisement.. branded stuffs yang menghidangkan pelbagai stereotype yang misleading morality. Magazine tulis macam ni:

Hot in this month!
A must have this month!
Killer look!
Head turners look!
A must have in your wardrobe!


Artis pun ramai yang aku nak cakap benci tak boleh cakap benci jugak.Cuma annoyed.. entah! Tak tahu nak cakap ape.

Aku tengok semua summer collections, fall collections dan segala kejadah yang seangkatan dengannya memandangkan aku selalu beli magazine. Baju yang dorang tunjuk semua cantik-cantik belaka. Sebagai perempuan biasa aku juga tergoda untuk mencuba 'the look'/penampilan itu. Hatta, Len Inouie pergi ke sebuah kedai yang sangat up to date koleksinya. Len mencuba pakaian yang ada satu demi satu. Semuanya sangat mengecewakan. Bukan kerana saya tidak muat. Saya cuma 5 ft dan bersaiz 'S' (tp  kawan-kawan selalu cakap saya gendut). Saya muat kebanyakkanya...cuma... masalahnya...

Semua pakaian itu membuatkan saya kelihatan sangat SUNDAL...  
I call it 'bitchy look'.

"OMG.. apakah ini!?Ok!! Fine!! This is absurd" kata Len Inouie.
"I am not going to wear this and look like a bitch just because the whole world approve this look to be the most advanced and updated look. F**k stereotype!"
Pakaian itu sangatlah tidak sopan dan menggalakkan kesundalan apabila berada di alam nyata.

Aku kesian kat generasi muda yang sangat tertekan dengan 'peer approval'. Kebanyakkan remaja sangat pentingkan  penerimaan daripada kawan-kawan sekeliling dan juga terikut-ikut dengan artis mahupun majalah seperti seventeen. Aku rasa semua orang pernah melalui fasa mencari identiti, harap semua faham apa yang aku maksudkan. Syukur zaman remaja aku, Avril Lavigne yang paling hebat. Dia takde la pakai macam Lady Gaga.

Avril Lavigne yang menjadi pujaan hatiku semasa zaman muda-muda dahulu.


Lady Gaga yang sangat ntah tak tau nak describe macam mana.

Sekarang ni... antara artis yang paling ngetop.Taylor Swift, Selena Gomez, Carly Rae,  dan banyak lagi.. malas nak senaraikan

Carly Rae  

Wtf is this attire? Aku tak sanggup kot tengok adik aku pakai macam tak cukup kain macam ni.


Selena Gomez dan bra biru dia.

Ladies, your clothes should be tight enough to show you're a woman but loose enough to show you're lady..

Pakai pakaian yang sopan sikit tak akan kurangkan saham walau setitik pun. (eh, pandai menitik plak saham ni)
Covering your cleavage and thigh isn't making you any less than a women..instead,  you will me more respected and desired as a lady.~ Len Inouie
Anyway, ini semua cuma pendapat peribadi seorang Len Inouie dan kekunoan dia yang tersendiri.
Kalau ada yang termakan cili pedas Len Inouie,  harap maaf yer.. post ini bukanlah untuk offend sesiapa.


5 comments:

boni kacak said...

wah... thumbs up utk awak :)

plain83 said...

LoL fcuk stereotype...make/create your own look instead XD

p/s: the old avril rocks, the new avril disappoints meh (-_-)

cHeRyNa PiReS said...

My era was when Alanis Morissette was naked during her video clip called "Thank You"

Ooopppsss!!!

Takpe. At least Victoria Beckham is still alive. Itupon kalau dia tak buat apa2 yang pelik:P

Anyway, I don't believe in peer approval. I believe in wearing something which can boost my confidence. Because I'm not always thin. And I'm not always fat:)

Kan?

Len Inouie said...

New Avril getting sl**ty. lol..
Victoria!? Hell yeah.. i love her dress.. and her motherhood. :D
I ada few victoria inspired dress.
Sha,true.. but not many teenagers can think like that.

:)

Anonymous said...

I love your blog.. very nice colors & theme.
Did you create this website yourself or did you hire someone to do it
for you? Plz answer back as I'm looking to create my own blog and would like to find out where u got this from.
thanks a lot

Feel free to surf to my site: Tips Isteri Idaman