Friday, 28 September 2012

Gambar Hantu Askar Berarak Di Ranau


Selepas 70 tahun, ramai yang dah tak tahu dan tak ambil kisah pasal Sandakan Death March. Aku pun tak tahu sangat pasal benda ni… tak banyak info. Yela, umur aku pun tak sampai separuh daripada jangka masa tu. Sandakan Death March berlaku pada April 1942. Pada tahun 2010, Major John Tulloch mengambil gambar di sepanjang bekas track Death March. Daripada lebih kurang 200 gambar yang ditangkap, beliau sangat terkejut melihat satu gambar yang dia amek ni..



Nampak tak?
Hmmm… scarry… FYI. Jalan ni macam familiar jer. Jalan keluar dari kampong aku kot. Hahaha… ada hantu!
FYI tiap tahun orang puteh akan datang pi sabah untuk memperingati ahli keluarga dorang yang dah mati sebab Death March yg juga merupakan salah satu sejarah tragik Perang Dunia Ke-2. Pada tahun 1945 selepas kejatuhan Singapura, kira-kira 2700 Prisoner Of War (POW) a.k.a askar-askar yang jadi tawanan selepas kalah dalam perang dipindahkan ke Sandakan oleh Nipon membina military airstrip/military airfield a.k.a tapak tentera udara (aku harap betul tarnslation aku) dengan BARE HAND. Untuk setahun pertama, semua ok tapi lama-kelamaan abg2 askar yang hebat ni agak memberontak.

Maka dengan itu Nipon marah dan mengarahkan 455 POWs yang paling fit untuk berpindah ke Jesselton (Kota Kinabalu) dengan berjalan kaki. Dahla xde jalan pun. Buat jalan sendiri tau. Gila kan? POWs hanya mampu berjalan kaki sampai Ranau. Nak pi Jesselton lalu Gunung Kinabalu beb. mati la weh..
Sandakan - KK dalam google maps.
Klik gambar untuk besarkan. 
Dalam perjalanan, mereka mati kelaparan sampai ada yang makan kawan sendiri. Mayat buat sup, mati kena kolera.. dan macam-macam lagi. Hutan tebal kot.  Sape-sape yang lembik ditinggalkan mati begitu sahaja sepanjang perjalanan. Semua 455 tu mati. Lalu Nipon hantar satu team lagi (jumlah tidak dinyatakan) dan ada 6 orang selamat. 2 orang lari awal2 algi, 4 orang diselamatkan oleh orang Dusun kat Ranau (eh, bangsa aku. Hahaha..). Kali ke-3 dorang hantar 75 orang.. dan seterusnya.. angka kematian dijangka 2434 org (1787 Australian, 641 British). Lebih separuh daripada 2434 orang ni mati dalam perjalanan. Yang lain mati di Jesselton.
Hmm... fikir-fikir la balik. Masa omputeh jajah, orang beria-ia nak Nipon datang sebab fikir mata sama sepet. Tapi tengok-tengok Nipon lagi kejam dari omputeh. Next PRU nak undi sapa? Lol..
Sumber:

1 comments:

plain83 said...

labels: TROLOLOL

wkwkwkwkw... indeed, apsal aku tak perasan entry ni dulu eh, patut dapat bertimbun komen nih XD