Saturday, 29 September 2012

7 survival method perempuan single dan endangered..LOL

Bukan senang tau hidup berseorangan dan jauh dari keluarga. Banyak kerisauan dan kegelisahan. Tapi benda pertama yang anda perlu buat. Percaya kepada kuasa Tuhan yang akan sentiasa menjaga anda. Tp abang aku selalu cakap, kalau kita berdoa 'Ya Tuhan, selamatkanlah hamba-Mu ini'sambil sengaja melompat ke dalam api, confirm terbakar jugak. Ada relate sikit la kot dgn post ni. :)

Ok sorry...Awal-awal dah lari topik dah.  

Teruskan kepada basic check-list for 'survival'

Friday, 28 September 2012

Gambar Hantu Askar Berarak Di Ranau


Selepas 70 tahun, ramai yang dah tak tahu dan tak ambil kisah pasal Sandakan Death March. Aku pun tak tahu sangat pasal benda ni… tak banyak info. Yela, umur aku pun tak sampai separuh daripada jangka masa tu. Sandakan Death March berlaku pada April 1942. Pada tahun 2010, Major John Tulloch mengambil gambar di sepanjang bekas track Death March. Daripada lebih kurang 200 gambar yang ditangkap, beliau sangat terkejut melihat satu gambar yang dia amek ni..

NAFSU BERGELORA...

Ya Tuhan...
Mohon kuatkan imanku supaya jangan tergoda.
Sesungguhnya aku dah bertaubat hindar dari segala anasir tak baik untuk diriku sejak awal tahun ni.
Tapi godaan datang melanda.

Kalau hidup dikelilingi orang yang hidup bebas, aku selalu dapat benda ni..

Thursday, 27 September 2012

Perempuan paling kejam dalam hidupku.

Masa first week masuk darjah 1 [aku takde tadika], sorang budak perempuan senior datang jumpa aku. Dia tanya aku dengan muka keji dia. Aku ingat rambut dia hitam lebat lurus mcm kena rebonding. Dengan keji dan kejam dia bertanya...

Wednesday, 26 September 2012

Kenapa susah jadi perempuan cantik? [Part 1]


Ehem!! aku bukan merujuk kepada diri sendiri ok. Tapi merujuk kepada perempuan yang cantik. Ada banyak gila sebab kenapa aku fail jadi perempuan yang cantik dari segi dalaman dan juga luaran.

 Alasan pertama bagi aku... tada benda lain dah..

Tuesday, 25 September 2012

Nak Kissable Like Me?

Oh ye.. tengok  member post pasal Lip Balm Favret, aku pun terpanggil sama nak  post pasal lip yang kissable. Well, dulu aku seorang kera sumbang. [aku dengar orang panggil aku camtu dan aku wat derk jer]

Aku kecik-kecik dulu masa umur 13 tahun dah masuk asrama penuh yg beribu batu jauhnya dari rumah. Xde sape kot yg boleh advice aku mcm mana nak jagu muka, nak jaga kulit dan segala perkara untuk menjadi wanita sejati. Hahah.. poyo. Masa tingkatan 2 ada member tegur cakap bibir aku kering sangat dah jadi macam biskut cracker. Kulit berterbangan mcm cebisan biskut. Jadi aku pun beli lip balm yang sgt ekonomi. Umur 14 tahun pd tahun 2001 agaknya mak bapak bg duit byk x?

Friday, 21 September 2012

Jenis tapak kaki dan kasut.

Merangkap seorang yg suka bersukan (giler perasan), ada banyak benda yg aku jumpa/alami selama berkecimpung dlm bidang ini. haha..ayat bajet cool syal.
aku bukanlah pro.. tp demi mencari keselesaan, aku terpaksa belajar satu2.
Hari ni pasal tapak kaki. Dulu member aku slalu gelak tgk kesan tapak kaki aku yg funny( len kali la aku cite).

Wednesday, 19 September 2012

Lelaki ini bukan my CINTA

Ish.. sejak akhir-akhir ni aku selalu sebut pasal cinta. Ish.. gedik syal!yela.. jiwa kacau kot. hahaha.. aku nak cakap pasal jenis orang yang not my CINTA la kot.

1). Smoker : I will never kiss a guy like this. How do you expect me to marry you? Dah kawen ko mati cepat plak, aku jaga anak sorang-sorang ko senang-senang je lena dlm kubur. Ceh!! Sgt tak bertanggungjawab kepada BAKAL ISTERI DAN ANAK-ANAK

Friday, 14 September 2012

Suku Pertama Hayatku

Aku bukan muda lagi dah Aku bukan kanak-kanak lagi dah Sedar tak sedar aku dah sehari mencapai suku pertama 100 tahun. Entah la.. orang cakap, hidup ni ada up and down...ala-ala mid-life crisis camtu. Aku tak tau la kenapa.. hati aku macam sayu jer. Tak gembira. Hmm... aku harus bersyukur. Usahakan dengan lebih gigih untuk hidup sederhana, simple.. happy life. Kuatkan semangat! :)
..thanks to my office mates for celebrating my birthday..it means a lot..

Wednesday, 12 September 2012

'Bangsa #$%^&*,mmg mcm tu...'

Emm.. baru-baru ni aku memang hot dgn satu blog yang amat menyakitkan hati. Dia kata Sumazau untuk golongan rendah akhlak. Mcm s*al dowh.. ni la mentality yang sgt menyedihkan. Pathetic!

Post tu dikeluarkan oleh orang PKR. Eh, aku tak kisah ko ni ahli politik mana. Kau tu tukar politik sekalipun otak tetap bengong amcam tu jugak. Ni lagi satu mentality orang yang aku paling x boleh blah..

Contoh situasi:

Tuesday, 11 September 2012

Cantik

Cakap pasal cantik.. ooop, aku ni jauh panggang dari api la dr perkataan cantik nih. Langsung tak ada sinonimnya. Kesian jugak la kat aku ni, tapi aku tak kisah pun aku muka tak cantik. Aku ada hati yang cantik! :P hahaha... yup! Mulut aku jahat tapi hati aku baik tau! Hahah... anyway, aku nak cakap pasal aku potong rambut sebenarnya.


Well, rambut adalah mahkota wanita [aiseh]..rambut aku dah panjang sangat dan mula ada 'split end' seperti hubungan aku juga. Mungkin sbb aku selalu dye rambut aku. Sekarang aku sebenarnya sudah single. Hell yeah!! I am happy that aku dapat buat keputusan untuk move on dan putuskan hubungan aku yang dah hampir nak kawen dah pon. All this while my focus was to PLEASE and FIT my future husband expectation. Aku tak kisah apa orang cakap atau fikir.. aku sentiasa fikir aku harus cantik di mata pasanganku. Aku juga harus menjaga imej pasanganku dengan menjaga imejku sendiri.

Sekarang aku boleh potong rambut aku suka hati tanpa fikir aku akan memalukan sesiapa melainkan diri sendiri. Hahaha..

Ntah bila lagi baru aku akan potong lagi..

Saturday, 8 September 2012

Street Feeding

NOTE: Adalah tidak mengambil gambar di tempat ini. Jadi ambil gambar curi-curi je.

Aku rasa aku pernah post pasal street feeding ni pada zaman dahulu.
Ni pasal bagi makan orang yang tak ada rumah (homeless).
However, just a volunteer la. Aku bukan ada duit banyak pun untuk nak bagi makan kat orang lain.
Hantar duit kat mak baru rm300 sebulan pun aku dah semput, ni kan nak bagi makan beratus orang.
Kalau aku kaya, boleh la.. tapi kalau setakat gaji macam sekarang ni aku hanya mampu bagi tenaga jer la..

Setelah bertahun-tahun aku lupa diri dan tak berkunjung ke tempat ini lagi, sekarang baru aku datang balik untuk berbakti [aiseh]. Hahaha... bukan mcm tu.. tp dulu aku kerja shift jadi hidup tidak menetu. Hidup kerja makan tidur jer dan tak lupa berak sekali.
Menurut pemerhatian aku..

Apa pekerjaan aku?

Kat name card aku.. aku berada di dalam Customer Relations Centre.
Sub-division : Customer Experience Management.
Job Description.
Customer Experience Auditing/Benchmarking.

Sape faham pasal customer experience?
Hahaha.... orang Malaysia belum faham apa itu Customer Experience.
Tp department aku dah bertukar Head of Deparment.
So, dia rombak semua kerja dan re-arrange semua.

So, sekarang aku berada di department Group Communication, Branding and Customer Experience.

Yang paling aku x boleh blah.. Communication & Branding handle by BIG BOSS daughter (anak CEO Company yang aku kerja sekarang). Customer Experience aku yang pegang.
Funny!!! I AM JUST AN EXECUTIVE LEVEL!! Wtf do you expect Ms.Vice President!! Anak boss dibayar gaji banyak sbb dia Assistant Manager untuk 55% of the department work. I am paid a little for 45% percent of department work load! Sgt tidak adil.. :(


Yang paling tak boleh blah.. aku yang prepare presentation Head of Department untuk dia present kat Heads of Departments. Tahniah Len!


Wednesday, 5 September 2012

Ke 'skema'an ku yang orang cakap pelik.

Sejak akhir-akhir ni aku selalu post pasal benda emo-emo jer. Padahal kat luar aku bukan budak yang muka masam. Aku budak yang.... ish.kadang-kadang aku malu jugak memikirkanya. Tp lantaklah.. penat dah cari rezeki buat isi perut. X perlu aku susah-susah nak piki sangat pasal apa prang pikir. Asalkan aku tak keluarkan ayat yang super bodoh depan CEO aku dah le..

Oh ye.. aku nak cakap pasl salah satu benda bodoh yang aku x boleh nak elak. Aku tak tau nak ubah macam mana. (tak perlu kot). bukan teruk sangat pon.pasal nasik.

Aku tak boleh ar kalau orang timbun segala jenis makanan atas nasik aku. Aku tak suka bila makanan aku 'overlapping each other'.


Alasan no.1 : Aku tak suka kunyah benda lain-lain kekerasnnya dlm satu-satu masa. Aku nak feel satu demi satu.

Alasan no.2: aku nampak ianya seperti makanan untuk anjing (sbb dulu bestfriend aku anjing jer.aku suka sepak menyepak dgn anjing). Aku bg dia makan macam tu.. gaul lauk dn nasik then bagi kat anjing. ish.. x boleh la...


Ni pun dah unacceptable bagi aku.