Friday, 17 August 2012

Renew Licence Journey (all in one story)

Aku drive ke hulu ke hilir dah berbulan-bulan ropenye..
sungguh ku tak sangka.
Syukur sebab aku pilih jadi penderma organ. Masa dapat kad penderma, aku tergerak hati nak belek lesen sbb time tu aku nak masukkan kad penderma dlm wallet.
OMG! expired sejak april. Nak xnak aku kena ambil half day untuk buat lesen baru.

Kad penderma organ. :)

Aku ni gila online. semua aku na buat online. dasar pemalas punya orang. Tp memandangkan aku nak ganti lesen 'P' ke lesen permanent, nak tak nak aku kena p kat JPJ jugak. Sob!

So, aku pilih JPJ Bangi. Oh ya! aku tak ada gambar passport. Dah tercicir kat mana ntah.
SO, aku kena ambil gambar passport dulu!gile cuak takut x sempt buat semua dlm half day. Syukur aku ingt ms nak g interview utk OCBC Bank dulu aku penah amik passport photo kat Hentian Kajang. Aku pi sana la..

Ms sampai tu, ade budak sekolah (indian) tegur aku. Hmmmm....Aku ni peramah jugak, so aku react dgn senyuman je Haha.. budak tu tanya 'nak amek gambar passport ke?'
eh, mcm tau-tau la budak tu. Aku angguk jer.. pastu budak tu bawa aku g tingkat 3. Dpn tempat buat passport.ape dah nama tempat tu.. kedutaan? nope.. whatever la. dtg je, dak pompuan cina snap photo sekali, slot memory card kat printer, Print! wah! x sampai 2 minit. gileeer~~


Then aku cepat2 carik JPJ Bangi. Ye la..x pernah dtg. Menurut kata org, dekat petronas. So aku pn bhenti kat petronas dulu usha2 persekitaran. Aku tak nak salah jalan sampai melawan arus kereta.
Ada family tu, baby baru setahun terperangkap dalam kereta. Tu la ibu bapa paling bodoh aku pernah tengok!! Mcm mana budak kecik terperangkap? Mesti la sbb dia biar kunci kereta tu still ada kat kereta, then keluar g kat kaunter beramai-ramai. Tinggal baby kat dlm. Then terrrrrlock! Tu nasib baik orang tak bawak lari kereta dgn baby. lalai lalai lalai. gagal gagal gagal!!
Pastu orang semua berkerumun kat kereta dgn HP. Amek video! Nak masuk Youtube la tu!

Aku tgk je dr kete aku sekilas mcm tu je.. bukan tak prihatin, tp kalau aku dtg pun aku x leh buat ape jgk. Aku bukan taiko. Akhirnya, aku jumpa JPJ tu.


Sampai je, amek nombor.. ada 5 org sblm no aku.
Tp x sampai 10 minit dah sampai giliran aku.
Cepat dan effisien!! Oh ya! Lesen aku dah tamat tempoh..kalau pegawai JPJ tu tanya aku drive ke tak?aku nak jawab apa? Hahaha...aku confirm jawab YA! Sbb aku ni tak pandai tipu. So, ape aku buat? Aku cuba cari cara nak distract officer tu dari tanya pasal lesen aku... think! Think! Think!


So, masa aku sampai kat kaunter. Officer dia lelaki. Aku dtg dgn muka innoncent & confident. Yg penting, SENYUM! Aku tak sengaja pun ckp ayat pertama..
'Nak... nak.. nak ni' (sambil tunjuk lesen aku).
Officer tu dgn cepat je menyampuk... 'nak...nak.. nak.. nak ape ni? Kalau you nak, saya pun nak jugak!'

Mak aih...giler gatal orang ni. Tp lantaklah, yg penting dia x tanya kenapa lambat renew.
Pastu dia pun sibuk tanya aku ni dah ade pakwe belom, kalau tak ada, dia nak ajak lunch sama-sama. Pastu duk cakap nak bawak aku balik beraya rumah dia la..
Aku senyum jer....then cakap ' nak 3 tahun'. Banyak la dia tu menggatal. Ckp mengarut. Aku senyum jer.. then ckp ' dah siap?'.

Dah!
Yeah~ aku dgn cepat je ckp' terima kasih, selamat hari raya' dan blah..
Semua urusan dgn JPJ tak sampai 15 minit pun. Bagus jugak..tahniah! effisien! Gomen xde la teruk sgt. Tp gatalnya mmg ye!



0 comments: