Sunday, 24 June 2012

Too bad bad bad for me... part 1

Some say, don't have the right dress is a very very bad situation. Some people say, loosing his/her family is something common and everyone will go through. Hard situation is so 'subjective'...i guess.

Well, for mine. I've been in a very hard situation.
I don't think my readers/friends are under age anymore. I hope you (yes you) can open your eyes and mind before you read this.

Yah.. before I write thing I would like to say. I would like to pray.

"God, thanks for all beautiful things that ever happen to me. Hard, rough, sweet, bitter or rainbows. I would still say that you're my Almighty God. I am grateful for what I have today and who I am today. Forgive me for my sin and mistakes. I pray that whoever read what I wrote will open their heart and mind and learn something instead of judging what I am. Amen''


To be continued..... :)

Thursday, 21 June 2012

Charity yang tak berapa nak charity

All this while i've been in love with all charity related events.. tapi tak tau lah kalau ni ape lak.. sejak msuk kat company yg aku kerja sekarang ni, dah banyak benda aku buat. eh, salah.. aku 'potray'.. aku jd auditor, aku jd grafik designer, aku jd tukang angkat buku, aku jd photographer, aku jd website designer. What? Oh ya, aku jd sports representatie, anjurkan event itu ini..byk la. hr tu 'lil bos' suruh aku lead staff performance untuk charity dinner. Aku dah cakap tak nak coz President Uptown Sports & Recreation Club (USRC) suruh aku organize Rat Race. Lepas tu aku kena organize malam berbuka puasa dgn orphanage lagi.. aku dh cakap untuk perform aku ok, tp kalau nak lead, AKU TAK NAK! Oh, lupa nak mention pasal MY MAIN TASK. Aku kena start projek mystery shopper/pelanggan misteri untuk bussiness process re-engineering. So, aku kena cari at least 4-5 vendors to meet up on the projects. Ingat senang ke? Garu kepala la kalau mcm ni..

Sigh~~~~... I am so fed up.
Tp apapun stay POSITIVE!!!

I can do it!! with glorious failure? hahahahaha....
Nope. Must be EXCELLENT!!

Wednesday, 13 June 2012

Kahwin campur. sape?

Sape lagi kalau bukan abang aku.
Bakal kakak ipar aku adalah orang Cina athiest.
Abang aku pulak Dusun, Kristian yang alim? hahaha... no comment.

Masa tunang, abang kepada bakal kak ipar cakap ' kami harap kamu x paksa dia masuk Kristian. Biarlah dia masuk Kristian atas kerelaan sendiri'. Kami semua ok je.. no hal.. dan bersetuju. Hormat ma..

Well, dlm tradisi cina, orang yg nak kahwin harus sembah nenek moyang untuk dapat restu.
Abang kepada bakal kak ipar ni cakap ' kalau tak sembah nenek moyang, kami tak nak kamu kahwin dengan adik saya'. Oh ya, dorang ni dah xde mak ayah. So, big bro yang in charge of everything.

big bro vs big bro la maknanya.. maka abang sulung aku pun menjawab.
'Kalau saya hormat dan tidak paksa adik kamu ni masuk Kristian, kenapa kamu tidak boleh respect agama saya yang mengharamkan menyembah nenek moyang?'

Oh my~~~~~ hot! hot!
kad kahwin semua dah edar.. malam sebelum bertolak ke rumah pengantin perempuan (majlis perkahwinan), abang aku dah pesan.
'Ini risiko paling besar saya ambil dalam hidup. Kalau kita sampai sana dan mereka masih memaksa saya menyembah nenek moyang dorang, saya harap kamu semua bersedia untuk packing dan berpatah balik. SAYA TAK PAYAH KAHWIN!'.

Pergghhhhhh~~ susah jugak kahwin campur ni yer..
Tapi kami semua positive. Kami haruslah support brother kot..

Sampai sana.. SYUKUR. Abang aku tak kena paksa sembah nenek moyang!!
Selamat Pengantin Baru! Semoga berkekalan..
:D

Moral: Harus ada toleransi.

Potong cake kat rumah perempuan. :)
26/5/2012


Potong cake kat rumah lelaki. :)
30/5/2012

Bestfriend?

Hidup tak selalu indah..

Bagi aku, ayat tu agak betul jugak la.
Yup..tapi, kita harus melihat semua tu dengan hati yang terbuka dan sentiasa bersyukur. Sesetengah orang mungkin tak pernah rasa susah dari semua segi. Mental, fizikal, rohani, jasmani dan sebagainya. Bila dah terkena, reaksi dorang melampau-lampau. Hidup aku, ramai orang cakap hidup aku 'special'. Ada yang kata susah, ada yang kata senang.

Buat masa sekarang ni, kepala aku memang berserabut jadi direction topik ni tak teratur. Sebijik macam apa yang ada kat kepala aku.

Mungkin aku patut cakap pasal tajuk pasal tajuk asal. Dalam hidup aku, aku memang boleh kira berapa ramai kawan yang betul-betul boleh dianggap kawan. Sangat sedikit.
Tapi aku rasa tak perlu kot berpuluh-puluh orang apatah lagi seratus what so called as KAWAN kalau masa kita susah dorang tak ada. Masa dorang susah baru cari kita atau masa susah senang kita dorang tak tau pun. Oh, yang tu sebab kita hanya 'friend' kat facebook kot. Lol..
Dlm kebanyakkan masa, persahabatan ni akan sentiasa diuji. Terutama sekali MASA..makin lama makin kurang komunikasi. Makin kabur dan akhirnya lupa. Aku tak tau kenapa, tapi aku rasa aku ni jenis orang yang akan dilupakan dan aku pun tak kisah sebab sape2 yang lupa aku mmg la bukan kawan namanya kan? :)


Apapun, terima kasih sahabatku yang namanya tidak akan dinyatakan kerana masih sudi bersahabat denganku. :)

You were there when I needed you the most.
I promise, I will spend a fine one whole day with you until you get bored and tak nak jumpa aku bertahun-tahun. Hahah...