Monday, 17 January 2011

17.1.2011

Hari ni dah genap 5 tahun pemergian bapa aku yang aku sangat rindu.
Ak bajet kalau dah 5 tahun, aku tak akan serindu ini dah.. tp aku silap..
aku still rindu yang teramat sangat. Aku still nangis macam dulu..
Tp aku tak nak salahkan sape2 dah.. benda dah jadi. I am over it.

I just miss him. Thats all.
Aku still ingat dengan sangat jelas.
Kali terakhir aku balik rumah masa cuti 1st sem kat matrik dulu, aku bagitau dia aku mungkin akan mengecewakan dia dengan result aku kali ni sebab aku terlalu busy dgn sukan and sy mungkin kena buang kolej. Tapi dia cakap, tak apa.. kalau aku dah cuba sebaik mungkin tapi still tak dapat nak buat macam mana. Dia pesan aku supaya tak terlalu tertekan untuk result tuh.
Aku cuma jawab dia 'jangan sampai x mengaku sy ni anak ko plak kalau sy gagal' dlm nada gurauan. Dia hanya senyum.. Tp bila aku sampai kolej balik, aku dapat pointer 3.00 instead of fail.. aku bajet masa balik nant aku nak bg surprise dgn dia yg aku tak kena buang kolej. So, aku tak bagitau dia awal2 yang aku tak mengecewakan dia.
Tapi x sangka pulak dia tinggalkan aku sebelum aku sempat nk surprisekan dia...
Yg lg teruk, dia dah dikebumikan baru aku tau dia dah tak ada...
Menurut abang aku, masa dia nazak dia cakap;

'auku di mala asangka dot it koupusan om tupusku ot kapatai dogo. Oruol i di mala ot matai ugud'ti'.

Means: I never know that LOVE and MY LOVE is killing me. I never know that it is hurt dying like this.

Hmm.. for 3 years after his death, aku sentiasa mimpi dia. Almost everynight.. then jadi everyweek... then jadi everymonth.. lepas tuh jadi every 2 months.. lepas tu jd every 3 months..lepas tu evry 6 months.. then kali terakhir aku mimpi pasal dia awal tahun last year..

Then lepas tuh dah tak ada.
Aku still ingat mimpi terakhir aku pasal dia ialah.
Dia suruh aku terima pakwe aku sekarang..
That is very weird.. tp very clear.
Dia bersungguh2 bagitau semua pasal aku kat pakwe aku sekarang then dia pun sengaja pasang2kan aku dgn pakwe aku skrg.
Lepas tu dia cakap, nanti kalau ktorang kawen dia nak tanggung semua.
Tapi aku dalam mimpi tu gelak jer sambil bcakap dlm hati ' orang tua ni sedar ke tak yg dia mati?' lepas tu aku siap bisik kat pakwe aku bgtau bapa aku tuh dah lama meninggal.

I tell you.. in your dream, you're not suppose to know if the person is already dead.
Tapi aku tau..


That was the last dream about him.
After i said 'YES' to my bf now, aku dah tak pernah mimpi pasal dia dah.

p/s: I can see my father's love to my mom in him. Caring..loving..loyal..strong.

2 comments:

A.i.m.i said...

oh ok ^^

we will neva forget sum1 yg kta syg sepenuh hati..ko tak perlu usaha nak lupakan dia, instead,keep reminding urself about him so that u will neva forget him..afta all, he is the one, the reason that u can see this world..lama2 nati ur heart will grow stronger and stronger..

Len Inouie said...

I never want to forget.. tak nak pun. Tapi kalau memori tu mcm dark..agak susah nak deal. Now I am stronger for sure. :)