Friday, 24 April 2009

HiduP s3haT b3rsama lov3ly l3max!!

Adakah anda seorang anemic???
Mild anemia ada dua sebab;
1. Sebab anda tidak makan dengan baik. Nutrisi tidak cukup. Kurang zat yang menyebabkan kurang hemoglobin.Suka makan junkfood.
2. Faktor genetik-thalassemia trait.
Tanda-tanda penghidap mild-anemia.
blurr2+pening bila kena cahaya matahari, pening kepala, kepenatan, letih lembik, cepat pancit, susah untuk menumpukan perhatian, rabun2, sentiasa rasa nak kunyah ais, membengkeng+baran semacam, pucat, selalu berdebar (nampak makcik tua tepi jalan pun rasa berdebar, jumpa makwe/pakwe tataw la jadi ape), tak tahan sejuk (tapi nak kunyah ais-sengall), hilang selera makan, immunity turun, AMS-acute mountian sickness.

Cara mengelakkan anemia;

Untuk sebab (1); Makan makanan yang banyak zat besi...jangan gigit pagar besi pulak. Makan la kismis, bayam, sayur hijau, seafood, daging merah, hati, kerang dan pilihan terakhir, supplement. Sila rujuk pada yang pakar.

Untuk sebab (2); Makan supplement. Dah genetik tuh nak buat camner lagi…dan jangan lupa makanlah makanan yang sepatutnya. Elakkan teh, kopi, susu dan telur kerana melambatkan penyerapan zat. Kalau nak minum susu, elakkan bersama dengan makanan berzat besi. (betul ker???check sendiri la).

0 comments: