Sunday, 29 March 2009

..SELAMAT TINGGAL..

selamat tinggal kepada fieldwork. Ni merupakan trip aku yang terakhir.. selama 3 tahun duk UKM dah banyak tempat aku pi dan akhirnya aku tiba ke penghujung. Fieldwork terakhir nih juga merupakan fieldwork yang agak mencabar fizikal aku yang tak berapa ok...tapi nyah saja kau sakit.haha...balik telan pain killer banyak2. Pape pun sebenarnya trip kali ni dapat jugak lepaskan tensen aku dengan assignment yang berlambak nih. Terutama skali, thesis. Canopy walk kat FRIM Bukit Kepong memang best. huhu... perjalanan dia mencabar jugak. Daki bukit yang tinggi sampai aku x larat nak amik gambar..eh, bukan tak larat, lupa nak ambil. Huhu... masa pi field aku tertarik dengan satu pokok ni, nama dia Dryobalanops aromatica atau lebih dikenali sebagai 'crown-shyness' atau nama kampungnya, kapur. Daun dia memang sangat menarik. Kecik2 halus2 then bau dia cam mangga. Ntah2 ak salah sebut ape nama dia. hahaha.. masa jalan tuh weng2 jer aku rasa..huhu..yang menarik tentang pokok ni, daun antara dahan dia tak bsambung cam pokok lain yang daun dia overlaping. Yang ni cam cendawan pon aku tengok. Ropenyer pokok pelik2 dalam katun yang aku tengok tuh memang wujud. Hape dah.. tapi dalam katun tu memang banyak yang betol pon. Contohnya, gajah bernenang. Gajah memang berenang pon.. dia selamba jer menyelam kat laut nih..xde la macam aku yang piki dua tiga kali sebelum menyelam..kang tak timbul2 plak kang satu hal xde orang nak update blog nih. Canopy walk dia pon best jugak...selain tuh, aku sempat tengok ikan air tawar paling besar kat dunia Arapaima..giler besaw.sape2 nak tengok search jer la kat google kalau malas nak pi frim.



Kepala binatang2 yang dah kena awet.


Dryobalanops aromatica/ 'crown-shyness'



Pose kat check point canopy walk






Pemandangan dari canopy walk.. mountains shadowed by waving leaves. =p


?????overexcited????





Fungi yang aku jumpa otw turun bukit

Moral post :
Cintailah alam kita -
aku tengok mat saleh jer yang banyak datang layan hutan kita.

3 comments:

bEt said...

baju atlet sukan tapi jalan sikit da penat...wek!!

4feet8 said...

len. frim tu kat kepongla. bukan bukit kepong. btw, dah dekat ngn rumah ku tu.. hehe

Len Inouie said...

Hahha... ada jugak org jenguk post lama. Bese la.. budak2.. tatau lokasi pun tem nih.