Saturday, 29 November 2008

s3kaLi laGi sia2..

Semalam konon nak pi sampling lagi...tetapi akhirnya sia2 jer perjalanan yang menghabiskan minyak kereta tu jer..Lokasi kajian adalah Sg Lui tapi dah 2x pi kat sungai tu, sentiasa banjir jer memanjang. Baru sekarang kitorg perasan yang sungai tu memang selalu banjir and keruh. So, payah nak ambil sample. Kali ni pun pi 3 orang gak..sepanjang perjalanan aku bosan sebab aku sorang jer perempuan. Duk guling2 kat sit belakang jer...dorang kat depan bukak topik yang aku x reti nak masuk. Cerita pasal highway la..mende pe ntah semua. Aku x slahkan dorang pun..saje2 nak merungut sebab bosan. Ha3..bodo x aku? (mesti korang x sampai hati nak kata ye wpun hati mengatakan YA). Oleh sebab sungai tu xleh pakai,operasi mencari sungai baru bermula.macam2 sungai kitorang lalu.. aku nampak Sg.Tekala, Sg.Congkak,Sg Semungkis and banyak lg..termasuklah sungai Lui.huhu...keje aku yang kebosanan kat belakang tuh duk tekan2 GPS jer ngan men kamera enset, dgr mp3...san akhir sekali, aku mendapati pe yang aku tulis dalm blog ni pun sesunggunya sangat membosankan dan tidak mempunyai sebarang nilai2 murni yang boleh diteladani. Semuanya cumalah luahan perasaan aku semata2..maaf kerana membuang masa anda yang sangat berharga itu dengan membaca blog yang tidak bermakna ini. Sabar la yer....sabar itu separuh daripada iman...kurang2 dapt gak belajar bersabar kan?
hehe..



Hmm...ni la yang aku buat untuk hilangkan bosan. segitiga warna hitam 2 arrow tunjuk arah pergerakan kitorang.





Sg Lui yang keruh n banjir.



Ni sungai congkak. Keruh+Laju gak...

Friday, 28 November 2008

Aku rasa aku jahat...

Hmm...selepas aku baca blog someone, ntah..tetiba lak aku rasa aku ni jahat sangat. Aku cakap ikut sedap mulut aku and yang lagi dasyat, masa aku cakap mende tu, aku buat muka tak bersalah jer..pastu aku juga suka cakap lepas dan terlalu berterus terang yang sangat menyakitkan hati dan annoying. Aku rasa,mesti kawan2 aku pernah bleeding sebab terpanah dengan kata2 aku yang tajam sinis lagi celaka. Kadang2 tu aku sedar ape yang aku cakap tu salah tapi mulut aku lancar jer cakap. Mungkin tu salah satu sebab aku selalu tulis blog dan kemudian mendeletenya. Aku terlalu ikut perasaan. Ni la namanya perempuan. Suka mengikut perasaan. Tahu benda tu salah tapi buat jugak.
Tetapi aku juga sedar aku juga manusia biasa. Aku tak mampu nak perfectkan diri aku. Aku berusaha untuk baiki tapi tahan seminggu dua jer aku dah cakap ngarut2 balik..kelemahan aku ni aku cepat terikut cara pertuturan. Tabiat tu xde la berubah tapi any slang or pape yang berkaitan dengan percakapan, aku cepat terikut. Yela,dah namanya perempuan yang sinonim dengan mengumpat tu, mulut tu mmg cepat terikut. Kat rumah aku, x pernah aku sebut celaka. Tapi sejak aku berkawan dengan ramai orang yang mulutnya kurang berbahasa (aku pun xtaw pe ayat yg sesuai), aku rasa mulut aku ni makin teruk. Dahla aku memang suka cakap sesuka hati, tambah dengan mencarut, aku rasa aku mest dah buat sangat ramai orang terasa. Tidak kira yang aku rapat, x rapat, kenal mahupun tak kenal.
Sesungguhnya aku sangat hipokrit di hadapan family aku sebab depan dorang semua perkataan aku sangat tertib. "Gila","celaka",''sial'',"babi",f**k, pu**** semua aku tak pernah keluarkan. Tapi yang ni lanntak je la...aku rasa ramai jer yang hipokrit.
Tapi yang penting aku pun ada niat nak jaga hati kawan tapi pada masa yang sama aku suka bagi ayat yang boleh buat orang bunuh diri. Kadang2 hati aku memberontak dengan diri sendiri. Aku xnak sakitkan hati orang pun jawapan2/respon2 yang aku keluarkan semua menyakitkan hati. Xde niat pun nak sakitkan hati sape2 atau nak malukan sensape. Siapa nak dimalukan? aku pun xnak kalau aku dimalukan. Hmm...kepada sesiapa yang aku penah sakitkan hati tuh, aku memang mintak maaf banyak2 la..aku mengaku aku salah dan aku lemah dari segi bahasa... kalau korang tengok aku buat dono jer bila korang terasa, tu semua lakonan aku jer. Jauh dalam hati aku, aku cuak bila aku dha buat orang terasa sebab aku tataw nak buat apa..nak mintak maaf pun minta maaf tu bukan ubat segalanya. Sedangkan aku sendiri pernah cakap ..


"mentang2 sorry tu free,gunalah bila2 masa dan sebanyak yang mungkin?"
aku sendiri fikir tentang ayat yang aku pernah bagi kat orang tuh..kalau aku buat salah, mampu ke sorry ubati kelukaan yang aku dah buat?atau diri aku sendiri jer yang fikir orang tak akan terima perkataan sorry?

hmmm.....aku terus berfikir..

Wednesday, 26 November 2008

aku m3mang b3rsALaH

Hari ni aku bangun dengan begitu lambat sekali menyebabkan hari aku telah dibazirkan dengan begitu sahaja. Tapi yang lagi tak best, aku telah mengecewakan member sendiri. Member aku baru balik dari kelantan. So dia turun kat hentian Kajang. Dia dah pesan awal2..bila dia dah sampai nanti dia nak aku temankan dia pi breakfast sementara menunggu ella datang menjemputnya. Memandangkan rumah aku duk hentian jer, senang la aku nak datang. Kesian gak dia tunggu sorang2 pagi2 buta. Dahla hentian ni xde ape... yang ada kedai mamak 24 hours je berlambak. Xde shopping kompleks mahupun tamn permainan untuk sesiapa bermain buaian mahupun kejar2 anjing atau bermain bola. Sungguh teruk tempat ku ini. Sebaiknya, jangan tinggal di sini jika anda sudah berkeluarga. Sila sampaikan pesanan aku kepada ganja dan elin. Kalu dah kawen nanti, jangan duduk kat kajang. Hahaha...aku meneruskan cerita.

Pada waktu malan, aku biasanya akan silent hp + vibrate pun off atau aku slowkan volume. Semalam aku slowkan volume. Apabila si polan2 tu call aku suh bangun datang teman dia, aku cuma angkat dan sambung berdengkur. Apabila aku aku bangun pada jam 12 tgh hari, aku mendapati ada 33 miskol. Aku sesungguhnya berasa sangat bersalah kerana membiarkan member aku menunggu dengan begitu lama. Dari 4++ pg dia dah start call sampai 7++ pagi. Aku sungguh tidak baik terhadap member aku yang berasa dalam kesedihan lagi kebosanan yang melampau. Kepada yang berkenaan, aku mintak maaf banyak2 sebab tak bangun. Aku memang benci tidur aku kene kacau. Tapi aku tak berniat xnak teman. aduh....Tadi fairuz balik banting.

Dia call aku, tanya aku nak tak member Alex? sbb Alex dah xde dalam stok..aku jawab ye. Tidak mengapa. Sekurang2nya aku dapat mengubati kekecewaan aku tidak dapat memiliki Alex walaupun tidak teubat sepenuhnya.. Hajatku untuk memiliki Alex sudah pasti tidak akan tercapai.


p/s: aku x sabar nak pakai member Alex.

Tuesday, 25 November 2008

Grrrrr~

Semalam aku penat gila...sampling 3 orang jer.. nasib baik aku wat muka malas. Hahaha.. xde la...patut pi 5 orang ni pi 3 orang jer..aku bengang gak sebenarnya. Masa nak wat kerja untuk 'someone' tu kitorang bukan main lagi..kitorang siap dahulukan pi sampling tempat orang tu. Pastu bila orang tu punya dah siap dia dah malas nak tolong kitorang. Masa pi sampling tempat aku pun dia dah bising-bising cakap penat. Sekarang lagi teruk, terus tak datang tolong langsungs. So d**n F**king selfish. Alasan dia family matter padahal macam la aku ni bodoh sangat. Memang la dia ada prob tapi jangan sampai all the time gunakan orang lain. Aku dah masak dengan perangai dia tuh.. memang suka gunakan orang lain.
 
Simple things dia complicatedkan. Sampai lecturer aku sendiri pun cakap dia tak suka orang tu. Dia kata orang tu PROBLEMATIK. Huh...dahla cakaop tak serupa bikin. Hmm.. semalam aku pi aku sorang jer pompuan. hee... bosan. Aku dah usaha lari daripada dia tapi in the end sama2 jugak..bengang aku...semalam dahla tak cukup tidur (salah aku gak). Hmmm.. petang bila aku dah balik rumah, aku teringat sumting. Aku nak alex... singa yang jual kat McD tuh.. aku dengan fairuz memang dah tunggu lama nak beli cekak rambut singa tuh tapi masa kitorang pi hari tuh dia tak jual lagi. Dorang jual alex 20-26 Nov. Walaupun aku penat giler dengan mata panda dah, aku tetap kuatkan semangat nak g. So, aku ngan fairuz pun pi kat McD PKNS. on the way tuh, kitorang accident pulak. Waduh....gampang banget sih!!! langgar naza. Aku rasa sikit jer kot yang kena tuh..tak la banyak sangat tapi terkejut la jugak. Hilang kontol cun aku jap dalam kereta. Haha.. nasib baik dapat diselesaikan dengan cara yang profesional gitu ya.. Aku and fairuz pun meneruskan perjalanan ke arah McD PKNS bangi. Masa keluar dari kereta, kereta x boleh nak lock la pulak.. huh!!!banyak betul problem. Tapi lantak la.. bila kitorang sampai kat kaunter, tanya pasal ALEX tuh, ropenye doarang tak jual kat cawangan nih. Aku & fairuz pun pi kat McD lain. McD kat bangi lama. Tapi bila malangnya kat sana pun tara ada juga....waaaaarghhh!!!! sungguh kecewa! sungguh hampa! sungguh sedih! aku nak Alex tuh.. comel sangat2... hurmm =(
akhirnya aku balik rumah dengan tangan kosong dan hati yang hampa. Dan kepala pusing memikirkan kereta yang telah dilanggar. Aku tanya Cheme... kalau nak cat kereta tuh harga berapa...dia jawab 3,500 luar sahaja. huhu..lalu aku pun tidur sampai lebam.
 

 

 
YSI560 Multiparameter untuk analisis in-situ air.
 
 
 
 
Sampel air untuk Sg. Gabai stesen 4.
 
 
 
 
Bila dah sampai rumah, baru aku perasan aku telah diSUCK pacat. d**n sucker. darah tu payah nak berhenti sebab dia buat lubang besar sangat kat kulit aku. ape da...
 
 
p/s : ropenyer aku tersalah lokasi. sebelum ni aku cakap aku sampling kat Sg Loi and Sg Langat. Both salah...yang sebetulnya : Sungai Lui & Sungai Gabai. Aku nak ambil gambar air terjun Sungai Gabai. Menarik tapi tak sempat. =[

 

Sunday, 23 November 2008

Apa yang aku suka!!?~

hmm....aku suka jd geek.haha...iye la sangat..
 
hmm..patut ak kena gi sampling 1 Dec nanti tapi tadi tetiba pulak ada orang inform kena p esok.haih...sakit gak...pi sampling bukan senang..penat redah air.. mujur esok dekat jer..kena pi kat Sg Yoi and Sungai Langat jer..kalau tak, nangis aku..huhu..ntah la..aku dah plan nak siapkan chapter 2 untuk thesis tapi sampai sekarang tak sambung2 pun lagi..lab pulak ada problem sia-sia la aku stay kalau camni..tapi kalau tak stay pun tak senang duduk gak. hmm.. xpe la.. selasa nanti aku pi library la..huhuw..emm..aku suka komik and majalah..dulu aku suka kumpul figura watak komik tuh..tapi mahal pun iye..pastu bila nak berpisah dengan member2, dorang kebas semua...xpe la..member2 punya pasal..huhu..tp xpe..minat aku kat komik tak berkurang dari dulu sampai sekarang..



Ni la namanye sampling..cari benthos dalam ayaq. Ianya seronok dan membosankan. :p



Ni komik2 yang ada kat rumah...pengubat hati yang lara masa tensen2. Star Post tu menarik gak cite dia..kalau nak citer sume, banyak sangat la kot..



CLEOs...yang jadi sumber maklumat untuk bershopping.haha...dalam ni senang nak cari tempat best2..tapi sejak kebelakangan ni ak dah tak layan sangat coz fesyen dia dalam ni lambat sangat nak gerak..



Aku suka tengok bear tuh. Tapi bear aku xde la banyak sangat memandangkan aku ni gadis yang baik sebab setia kepada yang satu dan tidak mengikis lelaki (hahaha....sengal puji diri sendiri). So, aku beli teddy sendiri and kadang2 aku bosan sebab aku rasa teddy tu menyemak dan tidak bermakna bila aku beli sendiri. Tapi masa aku tensen ada teddy sonok gak sebab bolehla aku pijak2 semua teddy 2 kalau aku dah naik bengang dan 'short circuit'.

Aku juga suka melayan guitar aku yang gedabaq tuh...member aku cakap guitar tu besar sangat untuk aku tapi aku rasa bunyi dia best. So, aku kesah ape?huhu.. aku dulu punya cuak masa abang aku mula2 nampak guitar tuh..aku takut dia gelakkan aku sebab eksen beli guitar padahal tak terer langsung. Jadi bahan gelak jer depan abang2 aku. Tapi bila dia nampak dia tak cakap pape pon. Dia siap puji aku dah pandai pilih guitar.Haha....gembira aku. Terima kasih atas pujian itu ye (dalam blog jer aku cakap cmni.depan dia jgn harap la..so, aku kena pastikan dia x baca blog aku).Hahaha...teruk betul adik macam aku nih..haha..lantak la..tapi kepada sesiapa yang ada terbaca blog ni dan kenal abang aku, aku merayu tolong jangan report. Sesungguhnya anda adalah orang yang paling budiman jika anda sudi menolong orang macam SAYA. =p



And....aku juga manusia biasa. aku gadis biasa yang gila shopping tapi sejak aku tengok almari aku dah penuh dan aku tak beli rumah lagi untuk sumbat barang2 aku, aku terpaksa menahan diri daripada membeli barang2 tersebut. huhu... aku memikirkan untuk belajar dan menjadi kaya serta beli rumah dengan duit aku sendiri baru la aku buang duit beli banyak2 baju. Lagipun banyak baju yang aku beli tapi tak pakai pun. Alih2 aku pakai baju yang dah buruk tu juga sebab selesa. Jadi, satu pembaziran berlaku di situ yer..huhu..Jadi aku telah memasang niat untuk menjadi seorang yang lebih sederhana dan lebih berjimat sebab aku ni tak kerja lagi. Aku rasa aku dah besar pulak, so naik segan duk habiskan duit abang aku jer walaupun dia tak pernah berkira pasal duit. haha.. aku semakin berotak sekarang. =p yeah..go geek go!!!!Tapi aku minat barcelona...so, fail geek aku..haha..aku tengok fesyen Super Junior cambest jer....aku berkenan tapi aku kan nak jadi budak baek..so, buang jauh2 la aku punye keinginan tu. Orang kata, utamakan keperluan daripada kemahuan. :p
Sama2 la kita muhasabah diri yer.. =)



Look at their attires. Fahion ni cam smart jer..hehew...look at those scarfs.
Ngee...saje jer.. :)

dan apabila aku homesick

dan apabila aku homesick...aku mula teringat tentang rumah aku..kawasan rumah aku..pemandangan kat rumah aku..udara segar kat rumah aku..bukan macam udara kat kajang ni..any simple things yang ada kat rumah..haih..dah lama sangat dah aku x balik nih..so, untuk menghilangkan sedikit kehomesickan aku nih, aku pun tulis blog.. tapi xnak letak banyak..nak letak pics banyak-banyak..so, theres nothing i have to write coz pictures can tell thousands bla..bla..bla..1st sekali...i do really2 miss my home..my nieces..my cousins..those kids..so damn. I miss them so much..




This kid called iwie (via evany) and they use to call me uwie but iwie call me owey..haha...so cute.



This is ibie (evy pronylla) and she use to call me kakak owey too..pelat.hehe..



fanny yang aku suka buli-tampal double tape kat muka dia.hahah..



My brothers yang bawah aku.. qiniq(depan) and max..




My brothers with their guitars and bla..bla..bla...



Late night BBQ with guitars and laughters..and the smokes...fog..and so cold but warm feeling. =]



Caution!!!its delicious...hik3..



Bunga depan rumah yang aku sangat suka...aku suka bawa iwie jalan-jalan kat taman bunga depan rumah..dia suka cium bau bunga.Tapi kalau aku bagi dia cium bunga tahi ayam, dia nangis. heran aku.. =p



Twilight in the evening...a scenery that u can see...and enjoy.



My favourite vanilla sky in the evening. I love them so much...




Mount kinabalu behind the clouds in the shadow of the twilight...i love watching the sunset with smiles on my face =]




What a wonderfull evening...i wish i can snap a picture in the morning but...selalu bangun lambat la..sejuk sgt.sedap tidur..hehe..





My home...can u see that? dengan background banjaran gunung kinabalu..hehe...petang2 aku suka g joging dgn adik aku.Joging naik bukit pastu tengok sunset sambil ambil gambar.pastu masa nak turun bukit slow-slow la.masa nak naik bukit kena naik cepat coz nant x sempat tengok sunset.yaargghh!!!nak baliiik...waa..isk3..




and.....my HOME...tempat aku lepak dari pagi sampai petang.

Semuanya aku rindu..petang2 main basikal dengan budak2..then main badminton kat depan rumah sampai tengah malam. Then BBQ bila2 masa kalau nak..pastu petang2..kalau blackout, xde ape leh buat.. so, aku ske dengar abang2 aku men guitar akuistik..kat rumah ada 3 guitar..so, leh combine..and my bro (qiniq) have such a lovely nice voice.. biasa aku jadi 2nd voice/ 3rd voice... combine aku and adik aku and abang aku...waa...aku rindu la...homesick3..and sometimes i just love to hear my brothers men guitar sambil nyanyi.. aku x pernah puji sore dia depan dia.. tapi sebenarnya aku suka dengar dia nyanyi lagu You're beautiful sambil main gitar.. kadang2 untung gak rasa dapat dgr orang main guitar lagu tu sebijik sama lively...live depan aku. Sore dia xde la sebijik macam james blunt tapi guitar dia tu sebijik dah...dengan lagu macam tu sambil tengok sunset..and cold..
hmmm..truly miss being home. :'(





Saturday, 22 November 2008

AFTER THE FINAL PAPER

Hmm...tdo lambat bangun awal..
pagi tadi exam jam 8.30 pm.so,done with exam, ak n ben g makan kat restoran SINGGALAN INDAH...restoran tu baru lagi..look exclusive la..so,ktorang pun dah prepare nak spend duit banyak just nak try..tp ok jer..
menu dia x banyak sangat..lauk dia best,nasi lemak dia sedap and minuman dia mmg sedap n banyak variasi. ropenyer restoran ni indonesian style punyer..so,not really my taste tp air dia sedap and murah..huhu..tp x tanyer harga lak.. i think rm2.5o..



Asam boi milk shake.. damn. sedap giler...





Mango juice..rm 2.00... sedap....sampai lupa nak ambik gambar before minum.hehew..



Ben menikmati mango juice sampai mata membesar dan kening menebal! =p



Sumtin yang agak kelakar tentang kedai ni, dorg cuba nak isi ruang kosong kat belakang dengan lukisan kat dinding tapi lukisan tu sangat teruk.hahaha...yela...dorang baru buka. Launch 5 nov yang lepas. No wonder x bley beli lukisan yang mahal lagi nak gamntung kat belakang tuh..im pretty sure nanti-nanti ni, dorang akan tukar gak lukisan kat belakang yang agak kelakar tuh..

Actually aku n ben nak g breakfast jer tp dah lewat sangat. paper pun habis jam 10. 1015 br sampai kat rumah..memandgkan restoran tu baru lagi, so malam ni ktorang g makan lagi..hehew...makan nasi goreng padang. Banyak benda lagi la yang xde kat sini.. tapi air dia sedap..malam ni aku try menda lain lak...



Sweet corn milkshake!!!!!!!!saangat sedap....suka sangat2...
Memang sedap...hehe...so, kalau nak try silakaaan... =)
Balik makan layan Juno!!hehe..

Juno





VCD juno yang aku tengok.SILA BELI YANG ORIGINAL.




Juno (Ellen Page) dalam JUNO.

Malam...tulis blog tp x sempat post dah ngantuk.....so,lambt post la jdnyer..hehew..


p/s : sekarang dah nak petang pon. Nak g masak kari dulu..tata.. =) kari ikan.haha..

Wednesday, 19 November 2008

semalam

hmm...yesterday, aku ade exam.. fisiologi sekitaran dan biomonitoran. Ntah la.. ak pun dah lupa susah ke x (byk makan maggi) yg penting, ak belasah jer..then semalam, ak bajet today punyer paper PHOTOGRAPHY. paper pilihan bebas..elektif. ropenyenye bukan.. paper isu-siu pembangunan. elektif gak... but a bit hard than fotografi la.. ak tkejut beruk, dahla x bace pape lagi..the worst, i dont even have the notes.. so crazy... coz i prepared for exam foto. haih... 3 jam kredit tuh... isk3... emlayang la kalau cmni. than one of my group member bg la notes. pg td ak bukak notes tuh, broken lak. xleh nak buka.. exam jam 330 pm..so crazy. hmm... aku baxe jer pe notes yg ade..so, lantak je la.. td ak g exam... utk m'ubati kelukaan hati ak, ak saje rpakai baju kurung klasik giler..wat bongok+lawak kat dewan exam. padahal ak bengang dgn diri sendiri. careless...bodoh betol.haih!!! waaarghh... then td pulak, gelabah punyer pasal, ak g jawab sume 6 soklan pdhl kn jwb 3 jer. damn stupid gak..so....(&*%%^#&%^...geram ak.sume mende cam siyal jer hr nih... ntah la.. ak ni mmg terok kot.haha...so giler la.seryes sh*t ak mmg frust giler coz ak target A utk subjek nih... pas kuar dewan exam td, dak yg bagi notes kat ak tanye,
"notes xleh bukak ek?"
"ye..tapi xpe kan?x masuk pun kan?"kataku dengan sangat kompiden.
"masukla...1st question" jawabnye.
waaaaaaarggghhhhhh....hancur luluh hati beta.menci3!!!malang tol...ni mest coz ak byk sgt buat jahat ni..hahaha...kutuk2 org pdn muke ak skrg.isk3...sedey siyall...masuk kete td housemate ak lak siap gelak2n ak..bengang ak..tensen seyh...dorg nak pi tesco lak malam nant..ak rase ak xnak..then ak tgk dlm list barang nak beli, ad list daging..hmm....ak rase ak xnak byr kot untuk daging.sebab ak x makan dgg...evrytim dorg masak dgg ak x makan pon..ak makan telur jer...ak ni nak kate vege xde ar..tp mmg x mkn dgg la...scary.haha...hmm...sedey sial...sampai sekarang ak stil x pueh hati.harapan ak nak dapat A cm susah jer nak dimakbulkan...waaarghhh.... benci ak ngan diri sendiri. cuai betol. bengap bodoh dan celak serta semua yg seangkatan dengannya. waaarghhhh!!!!!! tears... (T.T). isk3...xleh nak sngey pun.. =(

Saturday, 15 November 2008

_haRi mengumpUL LemaX_

tdo jam 2.00pg,bgn jam 11.30 pg = 9 jam 30 minit. = melebihi keperluan masa tidur manusia dewasa (memandangkan aku sweet21).huhuw...bgn jer masak bubur...lala..seronok.tunggu bubur masak sambil makan chachos BBQ bonanza yang sangat sedap..nyam3...tp sangat x sehat. haha..sambil tu,masak air panas.ak pon heran.ak ni b1st or lunch?..ngeh3...buat coffee..lalala...hehew..lepas tuh,makan!!!nyam3..
~my favret chachos~


ATAS:bubur yg aku masak..nyam3..


then my housemate bangun plak....dia x tahan makan bubur yang aku masak:banyak halia sensangat.so,dia pun masak sardin then goreng ikan bilis just to cover rasa halia..jeng3...ngeh2..she is a malay...malay mostly x ske halia...(nothing i can do with that). huhu...anyway,we are malaysian..so,its not a big deal at all...so,here what we got. after she added up some 'recipes' of her..hehew..
here it is: bubur+bilis goreng+sardin...[my housemate ajar makan cmni]
well....malaysian.hahah...

Friday, 14 November 2008

IQ rendah *terimalah kenyataan*

aku terlalu tensen dgn exam. So,aku pun bercadang buat IQ test utk tgk stakat mana kebodohan aku dgn kesengalan aku. Aku buat test banyak kali..dari awal sampai akhir keputusan malar jer..tapi dia punyer title(mende aku nak bg nama aku pon tataw-akibat kelembapan otak aku).Keputusan test dia...

-->

Visual Mathematician

Your IQ Score is: 124
You have a strong ability to process visual-spatial and mathematical information. These skills combined with your strengths in logic are what make you a Visual Mathematician.

You're able to understand patterns visually and in numbers. That means your mind can create a mental picture for any problem. In addition to that skill, you possess an intelligence that allows you to apply math to that picture, too. That helps you manipulate multiple parts of the picture (or problem) to come up with a solution. You have many skills that are critical to success and problem-solving. Your talents help you understand the "big picture," which is partly why people may turn to you for direction — especially in the workplace. You flourish in environments where tasks are clearly defined, and you are a whiz at improving processes and making things more efficient. Your ability to detect patterns and your skills in math and logic, make it natural for you to come up with ideas and theories that simplify processes for everyone.

Outside of work, Visual Mathematicians tend to do well at strategic activities like chess. It must be that ability to recognize patterns — both as they are and how they develop. Regardless of how you put your mind to use, you've got a great set of talents. You will be able to envision a clear path and calculate the risks, and more importantly, the rewards, of anything you take on.


Haa..menarik betol.aku dapat visual methematicians.Memang aku ske math pun ms skolah menengah dulu di samping biologi tapi sejak dua menjak ni, aku dah tak guna math sgt so kelembapan math aku pun bertambah sampai nak tekan calculator pun cm ntah pape jer..speed dia 0.001 Byte/second.haha..pastu aku buar IQ test yg sm.. dapat result yang hampir sama jugak..

-->

Insightful Linguist

Your IQ Score is: 124
You are gifted with the natural fluency of a writer and the visual and spatial strengths of an artist. Those skills contribute to your creative and expressive mind.

Insightful linguists can take complex concepts and articulate them to just about anyone. You have a gift with words and insight into processes and the way people think. These talents enable you to explain things clearly to people. Helen Keller is a great example of an Insightful Linguist. Blind, deaf and mute, she was still able to put things together in her mind and to understand complex ideas. She could do that because she was able to conceptualize ideas internally. Though she could not literally see, she had the visual and spatial skills necessary to understand patterns on an abstract level. She learned to read, write and ultimately became a writer on issues of social justice.

You have an uncanny ability to work your way out of sticky situations using your talent with words. Crossword puzzles, debates — you're particularly well equipped to come out on top since you can read people well.

Like Charles Dickens, your verbal skills go far beyond having a good vocabulary. Dickens' genius was in the artful and descriptive way he crafted sentences. Also Dickensian, is your keen eye for detail and your adeptness for identifying the best way to express an idea based on your given surroundings and circumstances.

Your ability to communicate your vision clearly will take you far. So enjoy being perceptive, and make the most of your abilities as an insightful linguist.



Aku pun dah naik pelik nape IQ score sama tapi ability tu berbeza..emm...agak2nye kenapa ye? mujur aku kenal gak sape Helen Keller tu sebab masa kelas pendidikan moral dulu aku asik memerap dalam library jer..semua buku aku bantai sampai kisah tokoh-tokoh pun aku baca. Antara banyak2 tuh.. yang lekat dalam kepala aku Abraham Lincoln (aku siap check cr eja nm ni n betul lak tu.gumbira2), Nelson Mandela, Helen Keller and Mother Teressa. Sbb curious, aku pun g cari brain test..wat la test dia..hehe..resultnye.

-->
Balanced-brained
That means you are able to draw on the strengths of both the right and left hemispheres of your brain, depending upon a given situation.

When you need to explain a complicated process to someone, or plan a detailed vacation, the left hemisphere of your brain, which is responsible for your ability to solve problems logically, might kick in. But if you were critiquing an art opening or coming up with an original way to file papers, the right side of your brain, which is responsible for noticing subtle details in things, might take over.

While many people have clearly dominant left- or right-brained tendencies, you are able to draw on skills from both hemispheres of your brain. This rare combination makes you a very creative and flexible thinker.

The down side to being balanced-brained is that you may sometimes feel paralyzed by indecision when the two hemispheres of your brain are competing to solve a problem in their own unique ways.



Persoalan aku terjawab. Ni aku buat kesimpulan sendiri ni. Aku menyimbulkan bahawa aku dapat keputusan ability IQ test yang berbeza pd skor yang sama ada kaitan dengan penggunaan otak. Pengunaan otak aku seimbang bagi kedua-dua belah. hehe... tapi ada masalah gak sebenarnya kalau otak balance ni. Kadang2 part otak berebut untuk membuat keputusan. Natijahnya, empunya otak jadi kompius. Itu sahaja yang aku tau pasal otak aku sekarang.. giler rendah sial IQ aku..huk3..jgn la gelakn aku yang bodoh ni yer.sebaliknya...TERIMALAH KENYATAAN yg aku ni bodo.
"Sorry for being stupid" ayat bajet humble. haha...